Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Избори кад им време није!

rss

05.05.2020.

У Србији још је на снази ванредно стање. Данас, 4. маја текуће 2020. године и даље не смемо из куће после 18 часова. Забрана кретања или како неки то називају „полицијски час“. Ако си обичан смртник, немаш специјалну дозволу за кретање у време забране изласка из куће или стана до наредног јутра у пет сати, а крочио си на улицу, па те нахвата полиција, следи казна између 50 и 150. 000 динара! Како коме. Све зависи од слободног судијског уверења!

Фото: Print screen

С том разликом што овде нема фамозног „Вара“ као у фудбалу. Што одреже судија за прекршаје, то ти је. У исто време обзнањено је с највишег места да ће се избори у Србији одржати 21. јуна!

По мом скромном мишљењу сматрам да се поранило с изборима за републичку и покрајинску скупштину, односно општинске изборе. Неумесно је расписивати изборе док су људи затворени у своја четири зида. Друго, корона вирус хара и даље Србијом, као уосталом и целом земљином куглом. Код нас, истина, нешто је мање заражених него раније, смањен је број најтежих болесника, као и смртних исхода, опет, корона није угашена. На пијацу или у продавницу морамо с маском на лицу и рукавицама. Руке и лице перемо хемијским растворима за дезинфекцију. Кад се вратимо из трговине  или шетње у дозвољено време изласка, одмах одлажемо ципеле и одећу на терасу. Следи туширање. И, сада, одједном треба да размишљамо коме дати глас на изборима. А толико је различитих странака, коалиција, програма, идеја, путева за срећну будућност. Па се снађи у ових непуних седам недеља коме поверити судбину државе.

Мислим да је политика однела превагу над „струком“ по питању расписивања избора. Струка препоручује и даље мере опрезности, а старијима од 65 година саветује останак у затвореном простору. И након укидања ванредног стања. Е, сада, како ће ови старији, ако послушају струку, да гласају на дан избора? Немогуће је седети у кући, а овамо заокружити листић на бирачком месту. Не може неко други да заокружи за тебе иако се ниси појавио на гласању. Или можда грешим?

Није за потцењивање ни то што је тренутно у Србији много наших грађана који су силом прилика морали да се врате из иностранства. Због пандемије короне. Ти такозвани гастарбајтери нису баш дочекани са симпатијама. Многи су их окривљивали за ширење заразе. Потом су били недељама у изолацији, а они који су прекршили изолацију, добијали су експресне затворске казне. Вероватно су ти људи огорчени на садашњу власт због свега што су преживели. Прво су отишли да црнче по свету јер у Србији нису имали никакву шансу. Отуда су слали паре родбини и пријатељима, а кад су хтели да се врате у отаџбину, што милом што силом прилика, мајка Србија их прима с мање симпатија него мигранте из Авганистана, Пакистана или Сирије. Логично је да ће они сада окренути други лист и да ће на изборима гласати сваког другог само не до сада владајуће странке. Тако да ће актуелна власт бити у подређеном положају у односу на своје конкуренте из опозиције.

Ни економска ситуација тренутно није најповољнија. Пандемија је закочила српску привреду. Велики је застој у индустрији. Пољопривреда је такође осетила последице ванредног стања. Каснило се са сетвом, а много тога произведеног није се имало коме продати. Саобраћај, угоститељство, туризам, потпуно су обустављени у протеклих педесетак дана. Увоз и извоз драстично смањени. Додуше, поједини економисти, „економска струка“, тврде да је и поред свега тога Србија у првом тромесечју остварила привредни раст од 5%! За друго тромесечје предвиђања су скромнија. Раст од само једног процента. Невероватно. Цео април практично изгубљен. Неколико дана у мају исто, али ће наредна непуна два месеца покрити сав тај минус и чак ћемо остварити незнатни раст привреде. Али ако тако „струка“ вели, онда не сумњам. Може бити да до избора имамо и већи скок од предвиђеног. За следећу годину већ се зна да ће Србија имати најјачу економију у Европи!

Моја маленкост рачуна да ће обећаних сто евра помоћи сваком пунолетном грађанину Србије највише поспешити економски бум. Но, ту се јављају неке недоумице. Пензионери и примаоци социјалне помоћи добиће аутоматски ова средства. За остале грађане Србије, нешто више од три милиона, мало је тежи пут до сто евра. Мораћемо да зовемо некога и да потврдимо да хоћемо паре. То ми није јасно. Зашто да зовем када је првобитно речено да ће сви добити новац? Коме да се јављам и дајем личне податке? Можда то неко после злоупотреби. Као, има неких који не желе новац, па сада због таквих остали морају да се изјашњавају. Како да не! Постоји и мала могућност да се неко опари на рачун неупућених грађана. Наша власт, она највиша је врло поштена и честита, али у хијерархији наниже нађе се понеки ко ће можда искористити пружену прилику. Хипотетички неки службеник, који одлучује о новцу, набави бирачки списак. Овако или онако. Види неку бабу од осамдесет и кусур година у неком удаљеном селу. Баба живи сама. Не уме да позове телефоном, нити уме да се изјасни да ли ће узети сто евра помоћи. А није ни пензионерка. Има таквих. Полакоми се онај службеник, потпише бабу и подигне новац. Наравно, мора у дослуху с још неким у том кругу. Али, такви се нађу. Сад за једног није страшно. Међутим, по истом моделу могу да фалсификују потписе многих лица. Зар је мало клошара, умоболних, тренутно одсутних? Не кажем да ће се ово десити, но боље спречити него лечити!

Зато није време за изборе. Прво да се потпуно рашчисти ситуација с короном. Нећу ваљда да гласам с маском на лицу? Како би контролори знали ко је испод маске? Покажеш личну карту, на њој се лице лепо види, а листић узео маскирани човек. Већ постоји сумња у регуларност избора. Затим да се гастарбајтери врате у Немачку, Словачку, Чешку... Колико да политички актери буду равноправни. И на крају, никако последње, да се отклони свака сумња у вези сто евра помоћи. Свима равноправно. Као што је обећано. Ни по бабу, ни по стричевима. На рачун свакоме. Кога да зовем и зашто? Да објашњавам да хоћу сто евра државне помоћи. Стога изборе одложити. До даљњег. И тако ништа се неће променити. Као што и није за ових тридесет година уназад. Исти људи онда, исти данас. У Србији само смрт може да нас растави од вољених усрећитеља!

Наставак у следећем броју.

Миодраг Тасић


# СНС Србија Александар Вучић Миодраг Тасић саобраћај избори
@sns_aleksinac @avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима