Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Баук протеста кружи Европом!

rss

21.08.2020.

Када су господа другови Карл Маркс и Фридрих Енгелс давне 1848. године написали Манифест комунистичке партије, констатовали су да Европом кружи баук – баук комунизма. „Класици Марксизма“ су на тај начин упозорили свет на надолазећу катаклизму. Додуше, они су се радовали тој предстојећој пошасти и здушно су радили на томе да убрзају њен долазак.

Фото: Artem Podrez / Pexels

Сама реч баук има вишеструка значења; страшило, страшно биће, утвара, привиђење, сабласт, дух... Има их још, али довољно је и оволико. Дакле, требало је заплашити свет бауком комунизма. Данас у 21. веку кружи Европом један други баук. Баук протеста. И не само Европом, већ практично у целом свету протести не јењавају. Разлози за протесте, штрајкове, сукобе народа с полицијом и убаченим провокаторима, гађање најважнијих државних установа јајима, штрајкове глађу незадовољних појединаца и бројне друге начине исказивања незадовољства треба тражити на више адреса; једни су незадовољни односом власти према сузбијању короне и уопште слабом и лошом организацијом здравственог система. Другима смета пад економије и опет, по њима, неспособност власти да се избори с економском кризом. Трећи су највише иритирани крађом владајуће клике на изборима, као и недостатком слобода, аутократском владавином, једном речју, потпуним одсуством опште прихваћених демократских принципа и начела. Четвртима је прва водиља за излазак на улице и исказивање незадовољства криминализација друштва. И тако даље, али највише је оних који се буне  против свега наведеног напред у апсолутном броју. Они сматрају да је све то присутно у државама у којима су осуђени да живе, и нормално људи устају да се буне и протестују!

Тренутно је Белорусија у центру светске пажње. Вишедеценијски председник Украјине добио је последње изборе убедљивом разликом у односу на противкандидате. Званично на изборима је учествовало 84 посто гласача, а Лукашенко освојио 80 % свих гласова. Иначе, стари и нови председник је пре избора похапсио кандидате опозиције. Међутим, његов изборни резултат је импресиван. Много убедљивији од неких сличних председника у Европи. Али, оно али, шачица незадовољних победом и изборима у Белорусији организује масовне протесте. Лукашенко је најпре послао специјалне полицијске снаге и премлатили су силан народ. На хиљаде је било и похапшених. Но, показало се да је то све изазвало још веће незадовољство у народу. Протести не престају, а маса протестаната се увећава и шири и у најважнијим друштвеним структурама. Поприма масован карактер. Не помаже ни отпуштање похапшених из затвора и делимично ублажавање државне страховладе. Незадовољан народ тражи поновно пребројавање гласачких листића на изборима, а све више се чују и гласови који позивају на нове изборе. Овог пута по демократској процедури и без крађе гласова. Крађа гласова је аргумент опозиције за смену власти у недемократским друштвима.

Лично имам симпатије према Лукашенку. Човек је био једини председник неке државе који је посетио Београд у време бомбардовања од стране НАТО агресора 1999. И касније је Лукашенко остао пријатељ Србије и здушно помагао нашу земљу. С друге стране разумем и незадовољне Белорусе што масовно протестују у градовима Белорусије против Лукашенка. Кад је неко 26 година на власти сигурно се многима смучио. Не могу људи да гледају једно те исто кисело, извештачено лице на телевизији, да слушају његове лажи и небулозна обећања. Убеђен сам да се после толико година на власти мало меда и масти залепило за прсте. Премда живим далеко од Белорусије, опет ко тура прсте у мед мора нешто и да му се закачи за прсте. Па, и то с крађом гласова! Ако је на изборе изашло више од четири петине гласача и скоро сви изашли гласали победника, ко су онда ови што се сада буне? И одакле их је толико на улицама? Шта тек да кажу они што никаквим смицалицама не могу да намакну ни 50% гласача уз изборне кутије?

Лукашенка такозвана демократска Европа назива последњим диктатором у Европи. Сматрам да ова тврдња не стоји. Могу неки други у Европи још и да се увреде ако је Лукашенко једини преостали диктатор. Чак и тврдња да је диктатор по мени је проблематична. Лукашенко би био диктатор ако би узурпирао власт која му по уставу и закону Белорусије не припада. Рецимо, ако по уставу има незнатна овлашћења а он практично држи све полуге власти у својим рукама. О свему одлучује, за све се пита, смењује и поставља, једини доноси кључне државне одлуке и на унутрашњем и спољном плану, све до постављања рецимо тренера фудбалске репрезентације Белорусије! Диктатор би био ако не би дозволио слободу говора и мишљења у држави. Ако би опозицији и свима који другачије мисле био онемогућен наступ на телевизији, у штампи, ако би политичке противнике називао криминалцима, лоповима, издајницима, багром, олошем... Не пратим белоруску штампу и телевизију, не пратим ни излагања председника Лукашенка, али верујем да такав простаклук и примитивизам није могућ у Белорусији. Стога сам помало скептичан на оцене такозваних независних западних извештача и аналитичара по питању Белорусије.

Може бити да је белоруска опозиција помало и размажена? У Белорусији скоро да нема незапослених. Стандард грађана превазилази у многоме стандард неких сличних квазидемократија на југу Европе. Путеви у Белорусији су првокласни. Становништво не одлази масовно у иностранство. Белорусију не угрожавају мигранти с Блиског Истока, а нема ни опасности од суседа по територијални интегритет државе. И што је најважније, Белорусија има моћног заштитника и пријатеља у лику Русије. Довољно је само да се Лукашенко искрено окрене Русији а престане да кокетира са Западом и моћи ће и убудуће да рачуна на повлашћену цену руске нафте, гаса, челика... Моћи ће несметано и по повлашћеним ценама да извезе у Русију целокупан белоруски производ. То могу и неки други наводни руски пријатељи, но потребно је да престану да седе на две столице и да замајавају Путина на рачун лажљиве и себичне Европе. Јер, чувај се Европе и кад дарове носи. Тако некако!

Свеједно, ако падне Лукашенко, биће то окидач и за неке друге дуговечне вође у Европи. Нека се припреми Монтенегро, Северна Македонија, Албанија, Бугарска! У овим државама трају непрекидни протести против власти и много је незадовољног света. Падом Лукашенка народ би тамо могао да схвати да није немогуће да протестима и грађанским отпором оборе владајући режим. Што се Србије тиче надам се да до промена скоро неће доћи и поред очигледног незадовољства дела народа и у самој Србији. Ипак је Србија нешто друго. Колико видимо у Србији све иде на боље и толико је добро да би погрешно било нешто мењати. Напомињем, и лично се плашим промена. У Титово време мислио сам да нас ништа горе не може задесити. Потом је дошао Милошевић. С падом Милошевића погрешно сам сматрао да нам горе не може запасти. Испоставило се да је Тадић био гори и од Милошевића. Када је коначно Борис Тадић изгубио власт поново сам био у заблуди. Мислио сам да је најгоре коначно остало иза нас. Међутим, испоставило се да сам и тада омануо у предвиђању. Зато, понављам, плашим се искрено промене, али живот је само један, па ћу ваљда дочекати да и овоме видим крај!

Миодраг Тасић

Текст је оригинално објављен на сајту Корени.рс
 


# Миодраг Тасић Борис Тадић протест Александар Лукашенко Белорусија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима