Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

In memoriam: Јовица Гавриловић, професор музике

rss

06.10.2016.

„Чика Јоца“, како су га сви звали, нажалост, није више са нама.
О чика Јоци може се пуно тога рећи, али то неће бити довољно да опишу сви његови квалитети и постигнућа.

In memoriam: Јовица Гавриловић, професор музике

Веома плодан стваралац, композитор великог броја хорских, инструменталних и дечијих композиција. Извођач посебног  сензибилитета и велики познавалац свих тајни музичког израза.

Своју каријеру градио је од места наставника музичке културе у ОШ „Љупче Николић“, где је радио и био један од оснивача музичке школе „Владимир Ђорђевић“ у Алексинцу,

Професор чувене Педагошке академије у Алексинцу и професор Више музичке школе у Нишу.  Иза њега је на стотине концерата, фестивала, партитура, аранжмана, неколико објављених књига. Међутим, у његовом раду посебно место заузима опус стваралаштва за децу коју је волео и којој се у раду безрезервно посвећивао.

Иза Јовице Гавриловића остаје стваралачки опус који је довољан да се његово име помиње још дуго, а на понос свих нас који смо га познавали али и читавог Алексинца.

"Наставници музике су пробуђено интересовање обликовали, неговали и развијали и полако градили темеље будућег музичког живота. Поред преданог рада и доприноса свих наставника музике, како основних школа, тако и гимназије и учитељске школе, нико то није боље радио од Јовице Гавриловића, бар када су у питању генерације основаца. Радио је као наставник музичке културе у ОШ „Љупче Николић“ у Алексинцу, али су његов таленат и марљивост једноставно морали бити испољени изван оквира редовне наставе.

Музичар великог талента, човек великог срца, вечито млад и готово дечачког духа, дошао је на идеју да формира први дечији оркестар у Алексинцу. Био је то мешовити оркестар у коме се, осим инструмената Орфовог инструментарија, нашла и гитара, а као врстан пијаниста укључио је и клавир у састав оркестра. 

На репертоару овог ансамбла нашле су се дечије песме, народне мелодије, популарне композиције различитих жанрова, ауторске и композиције из класичног репертоара, а све у аранжманима „чика Јоце“. О овом занимљивом ансамблу интересантног и необичног звука се брзо прочуло, па су уследили бројни наступи и гостовања широм Србије, али и Хрватске и Словеније. Њихова извођења у више наврата су се чула на радио-емисијама Радио Београда и Радио Ниша, а забележена су и гостовања у тв емисијама „Магнет“ и „Недељно поподне“ телевизије Београд. У саставу овог оркестра временом ће се наћи све већи број ученика музичке школе, што је још више допринело његовом раду.

Будући да је каријера одвела Јовицу Гавриловића најпре до учитељске школе, а касније и до Више музичке школе у Нишу где је радио као професор аранжирања, овај ансамбл престаје са радом. Међутим, на иницијативу музичке школе, ансамбл је обновљен и од 2009. године редовно је наступао на готово свим концертима музичке школе." - стоји у монографији музичке школе "Владимир Ђорђевић", која је у припреми.


# музика школе фестивал Владимир Ђорђевић In memoriam Јовица Гавриловић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима