Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мешовити хор Шуматовац наступио у Солуну

rss

15.05.2019.

Алексиначки мешовити хор Шуматовац управо се вратио са Светског фестивала мјузикла и филмске музике у Солуну, који је одржан у препуној великој свечаној сали Аристотеловог универзитета.

Мешовити хор Шуматовац наступио у Солуну

Изводио је сасвим другачији репертоар од оног на који је навикао публику. Било је ту композицја из мјузикла, филмова и поп балада, „Seasons of loveˮ из мјузикла „Rent", „Smoke gets in your eyesˮ из мјузикла „Robertaˮ, „If I were a rich manˮ, из мјузикла „Fiddler on the Roofˮ, „Ђелем, ђелемˮ, инспирисан чувеним домаћим филмом Скупљачи перја, а посебно су поносни на изведбу рок баладе „Bohemian Rhapsodyˮ,  под диригентским вођством Марије Зовко, из Ниша, уз клавирску подршку Христине Лазаревић, такође из Ниша, наставника музичке школе Владимир Ђорђевић у Алексинцу. Добио је златну маслину, која ће се придружити бројним трофејима и наградама са фестивала. 

Презадовољни су својим наступом и реакцијом музички неговане хорске публике, која разуме оно што чује, као и наступом на Римском форуму, античком амфитеатру у срцу града, где су се на отварању фестивала представили српским народним песмама, носећи заставу хора Шуматовац из 1887.године. 

Било је много учесника, програм је био богат и разнолик, што је дало посебан печат фестивалу. Шуматовац је био у непотпуном саставу, јер због пословних обавеза неки певачи нису могли да крену на фестивал.

После главне вечери фестивала обрадовали су нас трубачима, и провели смо дивно вече грчке музике. Било је лепо упознати друге хорове, друзити се са њима, размењивати ноте и искуства и видети истинску љубав према музици и певању. Између осталих посебно се истицао симпатичан хор из Јордана. 

Презадовољни смо организацијом фестивала. Захваљујћи дивном домаћину Ефи, организатору фестивала, добили смо једнодневну туристичку туру по Солуну. Један дан у Солуну можда није довољан да осетите његов дух и упознате се са његовим лепотама, али захваљујући Ефи, која се показала као одличан водич, обишли смо најважније знаменитости Солуна. Прошетали смо главним тргом Аристотелоус, којим доминира статуа Аристотела, видели споменик чувеном Александру Великом Македонском, Галеријусов славолук, боемску четврт Лададика, као и Ано Поли, стари део града са најлепшим панорамским погледом на залив који се налази се на УНЕСКО листи културне баштине. 

Обрадовала нас је посета цркви Светог Димитрија Солунског, заштитника града. У њој се чувају мошти овог свеца чудотворца који је рођен у Солуну а упокојио се у Сирмиуму, односно нашој Сремској Митровици која носи име по њему и која га такође слави као свог заштитника.

Посебно нас је оплеменила посета српском гробљу на Зејтинлику, где смо имали част да упознамо чика Ђорђа, чувара гробља, који нам је са пуно љубави причао о јунацима српске војске. Ми смо њему захвалили песмама "Тебе појем", "Тамо далеко", "Ово је Србија" и другим, што га је гануло и помало растужило. 

Не можемо, а да не поменемо заслуге чувеног архитекте, господина Будимира Христодула, родом из Алексинца. Осим што се борио као један од 1.300 каплара, он је био и главни неимар приликом градње Зејтинлика, а посебно је занимљив податак да је он лично био заслужан да се на ово гробље донесу саднице чемпреса из српског манастира Хиландар, на Светој Гори, које су тако сађене да симболично представљају стражу свима онима који су своје животе дали за отаџбину. Међу именима погинулих српских бораца пронашли смо пуно из Алексинца и околине, а неки од нас пронашли су и своје претке. 

Целокупан утисак је одличан, незаборавно хорско путовање!


# Шуматовац школе фестивал Шуматовац хор Владимир Ђорђевић Солунски фронт
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима