Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

In memoriam: Jovica Gavrilović, profesor muzike

rss

06.10.2016.

„Čika Joca“, kako su ga svi zvali, nažalost, nije više sa nama.
O čika Joci može se puno toga reći, ali to neće biti dovoljno da opišu svi njegovi kvaliteti i postignuća.

In memoriam: Jovica Gavrilović, profesor muzike

Veoma plodan stvaralac, kompozitor velikog broja horskih, instrumentalnih i dečijih kompozicija. Izvođač posebnog  senzibiliteta i veliki poznavalac svih tajni muzičkog izraza.

Svoju karijeru gradio je od mesta nastavnika muzičke kulture u OŠ „Ljupče Nikolić“, gde je radio i bio jedan od osnivača muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu,

Profesor čuvene Pedagoške akademije u Aleksincu i profesor Više muzičke škole u Nišu.  Iza njega je na stotine koncerata, festivala, partitura, aranžmana, nekoliko objavljenih knjiga. Međutim, u njegovom radu posebno mesto zauzima opus stvaralaštva za decu koju je voleo i kojoj se u radu bezrezervno posvećivao.

Iza Jovice Gavrilovića ostaje stvaralački opus koji je dovoljan da se njegovo ime pominje još dugo, a na ponos svih nas koji smo ga poznavali ali i čitavog Aleksinca.

"Nastavnici muzike su probuđeno interesovanje oblikovali, negovali i razvijali i polako gradili temelje budućeg muzičkog života. Pored predanog rada i doprinosa svih nastavnika muzike, kako osnovnih škola, tako i gimnazije i učiteljske škole, niko to nije bolje radio od Jovice Gavrilovića, bar kada su u pitanju generacije osnovaca. Radio je kao nastavnik muzičke kulture u OŠ „Ljupče Nikolić“ u Aleksincu, ali su njegov talenat i marljivost jednostavno morali biti ispoljeni izvan okvira redovne nastave.

Muzičar velikog talenta, čovek velikog srca, večito mlad i gotovo dečačkog duha, došao je na ideju da formira prvi dečiji orkestar u Aleksincu. Bio je to mešoviti orkestar u kome se, osim instrumenata Orfovog instrumentarija, našla i gitara, a kao vrstan pijanista uključio je i klavir u sastav orkestra. 

Na repertoaru ovog ansambla našle su se dečije pesme, narodne melodije, popularne kompozicije različitih žanrova, autorske i kompozicije iz klasičnog repertoara, a sve u aranžmanima „čika Joce“. O ovom zanimljivom ansamblu interesantnog i neobičnog zvuka se brzo pročulo, pa su usledili brojni nastupi i gostovanja širom Srbije, ali i Hrvatske i Slovenije. Njihova izvođenja u više navrata su se čula na radio-emisijama Radio Beograda i Radio Niša, a zabeležena su i gostovanja u tv emisijama „Magnet“ i „Nedeljno popodne“ televizije Beograd. U sastavu ovog orkestra vremenom će se naći sve veći broj učenika muzičke škole, što je još više doprinelo njegovom radu.

Budući da je karijera odvela Jovicu Gavrilovića najpre do učiteljske škole, a kasnije i do Više muzičke škole u Nišu gde je radio kao profesor aranžiranja, ovaj ansambl prestaje sa radom. Međutim, na inicijativu muzičke škole, ansambl je obnovljen i od 2009. godine redovno je nastupao na gotovo svim koncertima muzičke škole." - stoji u monografiji muzičke škole "Vladimir Đorđević", koja je u pripremi.

Komentara: 7


# muzika škole festival Vladimir Đorđević In memoriam Jovica Gavrilović
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+19) (-0)

  Dodatak 06.10.2016.
  Lepo napisano, ali fali da je sa decom isao da nastupa u Americi, a Cika Joca se time najvise ponosio.....

 • (+16) (-1)

  Sasa 07.10.2016.
  Nije pomenuto i da je nas Profesor dugo vremena radio kao dirigent hora za mlade talente VEDRI ZVUCI , u njemu je proslo dosta nas , sa dosta osvojenih nagrada i period preko 20 godina ako se ne varam...
  cak je i mojoj deci bio podrska u muzickoj skoli ...
  Hvala , veliko hvala

 • (+26) (-1)

  Stanković Goran Roki 07.10.2016.
  Možda ovaj grad i nije svestan kakvu veličinu od muzičara, pedagoga i čoveka je imao u liku i delu Jovice Gavrilovića. Preskroman čovek, živeo je za muziku. Ne znam odakle pre da počnem priču o velikom pedagogu koji je prepoznavao talente i kroz dečji orkestar "Vedri zvuci" proizveo je tri generacije dobrih muzičara i dobrih ljudi koji su se ostrvarili i kao muzičari i u svojim profesijama. Sećam se da smo imali ponudu negde 80-tih posle turneje u Sloveniji da sviramo i Evropsku turneju na neobičnim instrumentima obrade svetskih hitova ali... Svirali smo u najpopularnijim dečjim emisijama na RTS-u "Magnet", koncert u Domu sindikata u Beogradu i td... Sledeća generacija (gotovo kompletna grupa "Eureka") je bila još bolja i nastupala sa još većim uspehom širom tadašnje Jugoslavije. Joca Gavrilović se ostvario gotovo u svim žanrovima. Svirao je u rok grupi "Mama Rock" i sećam se da je Ciga gitarista pričao da sa boljim i obrazovanijim muzičarem nije svirao. Konponovao je kantatu za hor i orkestar i dobio medjunarodnu stipendiju posle toga ali je Joca odlučio da ostane u Aleksinac i da predaje u OŠ "Ljupče Nikolić. Molili su ga i da predje u Beograd i bude aranžer i korepetitor narodnom orkestru RTS-a. Pisao je i horsku muziku, osvajao nagrade na Majskom dečjem festivalu u Nišu, konponovao dečije pesme, snimao studijski, svirao i glumio u predstavi "Zona Zanfirova" u režiji Duke Jovanovića u i td, td. Svi mi koji smo ga poznavali znamo da je svirao sve instrumente; trubu, okarinu, gitaru, harmoniku, klavir naravno. Jedinstven čovek, muzičar, pedagog, konpozitor, aranžer.... Velika mi je čast što sam imao prilike da budem njegov učenik, kolega u orkestru, prijatelj. Neka mu je večna slava i hvala mu za sve a mislim da bi i grad trebao da mu se oduži jednom monografijom i da ga uvrsti u najznamenitije Aleksinčane jer je to Jovica Gavrilović zaslužio svojim likom i delom.

 • (+21) (-2)

  Natasa Markovic 07.10.2016.
  Bio mi je profesor na Visoj skoli za vaspitace. Bio je divan covek, vrstan muzicar. Jednom smo ga sreli pred ispit neki, svi nervozni, napeti...uvede nas sve u kabinet za muziku , otvori klavir, nabaci osmeh na lice, i za par sekundi nestalo je sve osim vesele melodije i veselog profesorovog lica. Neka ti je laka zemlja decace...

 • (+11) (-0)

  Nena_66 07.10.2016.
  Umetnik.I neka mu je slava i hvala.

 • (+9) (-0)

  Sinisa Golubovic 08.10.2016.
  Pocivaj u miru, postovani profesore!Bio si mnogima od nas oslonac na pedagoskoj akademiji.

 • (+7) (-0)

  Marina 09.10.2016.
  Njegov aranzman narodnih pesama koristi i hor Vox Serbicus, u Wellingtonu.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima