Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Јоцина деца" одржала концерт његове музике

rss

26.09.2018. Божа Марковић

У понедељак, 24. септембра 2018. године у великој дворани Центра за културу и уметност у Алексинцу одржан је концерт музике плодног алексиначког музичког ствараоца Јовице Гавриловића, обележивши тако две године од његове смрти.
Овај концерт организован је за крај "Алексиначког културног лета", а на њему су учествовали хор "Певница" из Алексинца и "Константин" из Ниша.

Хор

Јовица Гавриловић, најпре је радио у Основној школи "Љупче Николић", а потом у Учитељској школи - Педагошкој академији у Алексинцу и Вишој музичкој школи у Нишу.

Први је међу оснивачима Основне музичке школе "Владимир Ђорђевић" у Алексинцу и чувеног дечјег оркестра "Ведри звуци", са којим је поред Србије, Хрватске и Словеније, наступао и у Америци. Волео је да ради са децом и то је можда било пресудно да остане у граду крај Мораве.

Урадио је много аранжмана, оркестрација, хорских песама, неколико књига а након добијања међународне стипендије за кантату за оркестар и хор остао је да ради и даље у Алексинцу. Нуђено му је и место корепетитора ансамбла РТС.
Учествовао је на Мајској песми у Нишу више пута и освојио другу награду за песму "Идемо у нови миленијум", за коју је текст написао професор Драгиша Марковић, као и на музичкој манифестаци "Нишка музичка јесен" урадивши многе аранжмане. Аутор је и познате песме о Нишу "Нема више старог Ниша", која је музички печат нишке староградске песме и химна Нишу.

Међу последњим радовима је компоновање музике на текст химне "Цар Константин" на текст књижевника Драгише Марковића, које је овековечио видео снимком Божа Несврћанин, који ће остати као трајни запис о раду Јовице Гавриловића у Завичајном одељење Библиотеке "Вук Караџић" у Алексинцу.

На концерту је изведено више песама у аранжманима Јовице Гавриловица посебно сваког хора, а на крају су оба хора заједно извела три песме у његовом аранжману. Диригент хора "Певница" Алексинац била је др Марина Гавриловић, његова ћерка, а хора "Константин" из Ниша био је унук Јоциног рођеног брата Милош Гавриловић, док су посебно чланови нишког хора "Константин" себе прогласили "његовом децом", пошто у свом репертоару имају песме у његовим аранжманима.

На репертоару су биле познати аранжмани Јоциних песама "Вишњичица род родила", "'Ајде Јано", "Ово је Србија" и друге које су награђене великим аплаузима публике.

Ово је посебан и специфичан концерт посвећен професору музике Јовици Гавриловићу, који је започео, уз благослов пензионисаног протојереја ставрофора Љубише Недељковића, са "Отче наш", а завршен уз арију "Многаја љета".

Детаљ из позоришне представе Дуке Јовановића "Зона Замфирова" за коју је музику написао Јовица Гавриловић


# Драгиша Марковић Марина Гавриловић школе дом културе Владимир Ђорђевић културно лето Јовица Гавриловић Вук Караџић Певница хор Константин хор
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима