Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Градитељи

rss

01.10.2013. Миодраг Тасић

Статистика каже да Србија спада у најнеразвијеније државе у Европи. Ако је судити по бруто друштвеном производу. Ништа боља ситуација није ни када се погледа, рецимо, потрошња меса по становнику, потрошња воћа, учешће културе у укупним расходима, трошкови за хигијену, број лекара, проценат образованих у укупном делу популације...

Градитељи

Нисам убеђен да је много боље ни у осталим „братским“ државама, али као пристојан човек нећу да завирујем преко туђег плота. Додуше, ако погледамо количину ђубрета у српским градовима, посумњамо у сиромаштво. Безбројне пластичне кесе, стаклене боце, конзерве пива и остало смеће не одаје утисак претеране беде. Исто тако ни мноштво аутомобила на улицама, тротоарима, парковима, пред улазима зграда... Шта тек рећи о пренатрпаним кафићима и дискотекама, сплавовима,  који раде до раних јутарњих сати? И то не само за викенд, већ сваког радног дана! Тако нешто не може се видети у Немачкој, Холандији, Швајцарској.

Међутим, највише зачуђује грађевинарство. С једне стране насеља (свеједно градови, варошице или села) одају утисак као да нас стално и свакодневно бомбардује НАТО пакт. Неупућен посматрач може погрешно да закључи да рат никако не престаје, или, у најбољем случају, да константно трају грађанске размирице. Правилније би било сељачки устанци! Оронуле фасаде, очерупане фабрике, заводи, недовршене вишеспратнице, изровани путеви, пруге зарасле у коров, покрадени поклопци са шахтова канализације усред града, поломљене клупе у парковима, поскидане ограде, олуци...

На другој страни, истина у мањој мери, блистају раскошне виле с базенима, величанственим оградама, бујним зеленилом, које добрим делом заклања „ергеле“ моћних четворотошкаша, јахте, а неретко и истинске ергеле. И сада пита се неупућени знатижељник какво је то грађевинарство, какви су то зидари (слободни или зависни, небитно) који су могли да начине овакав контраст? Јесу ли то већином нестручни људи? Можда су и страни плаћеници? Мислим, плаћају их наши непријатељи да намерно саботирају српске грађевине. Зидају грађевине које за годину-две добију патину антике!

Шта тек рећи о урбанистима, архитектама, грађевинским инжењерима, планерима,  који не подижу глас против чувених „нехигијенских“ или „дивљих“ насеља? И шта значи појам „дивље“ насеље? Да ли у таквим насељима живе дивљи људи? Могуће! Цивилизован, питом свет ваљда не би ни градио потлеушице на своју руку по ободима уређених градова. Сматрам да само полудивљак може да напусти село, у коме има колико-толико уређен дом, нужник, бунар, купатило, и да оде на преиферију каквог већег града, да би тамо сазидао себи рогобатну кућерину без основних пратећих садржаја. Да се купа у кориту, да се самовласно прикључује на водовод, електричну мрежу и да гази блато!

Ипак, ако је за утеху, импозантни грађевински радови могу да нам служе за понос. Аутопутеви, обилазнице око великих градова, метро, грандиозни мостови, све је то за причу. Могуће и за неки други књижевни род. Можда за комедију, мада би пре личило на трагедију. Колосалне грађевине не могу на пречац да настану. То се не гради годинама, већ деценијама. Па чак и вековима. Ето, београдски метро у плану је већ педесетак година. Завршиће га негде половином наредног века! Аутопутеви се граде даноноћно. Највише пре избора. И сваке године никне који километар модерне аутостраде. Завршетак мреже аутопутева, обилазница и капиталних мостова и тунела предвиђа се у року приближно као и напред поменути метро. Е, сада, може да настане један проблем. Чувени градитељ, Мрка силни, човек је у зрелим годинама. Градио је тај још у оно Слобино време; био је десна рука великог вође. Гради и данас неумереном жестином. Упркос озбиљним годинама, човек као да се подмлађује. Још увек се заљубљује и то ни мање ни више него у естрадну певачицу. У Србији ниси постао велики ако немаш певаљку за показивање. Нити ће певаљка достићи зенит ако се не спанђа с неким  врлим припадником  новокомпоноване „елите“. Сетимо се парова Цеца-Аркан, Боба Живојиновић-Лепа Брена, Карлеуша-неки фудбалер, још раније Весна Змијанац- директор ТВ-а (не могу да се сетим имена).

Заљубљени Мрка није Метузалем. Тешко да ће доживети хиљаду година. Сумњам да ће моћи да реализује све капиталне замисли. Нажалост човек је једини способан да уради нешто у земљи Србији. Мислим на градњу. Ми више ни грађевинских радника немамо. Неимари дрежде на бувљим пијацама а по Србији раде стране фирме. Аустријска „Алпина“ добије посао, не уради на време оно што договори, а после тужи државу Србију европском суду у Стразбуру. Тражи много већи новац него што пише у уговору. Ја као изузетно наиван човек очекивао бих да та Алпина буде најурена из Србије као куче из винограда! Међутим, нису чудни само путеви господњи, чудни су и поступци Министарства за грађевину, капиталне инвестиције, министарстава за упропашћавање народне муке. Алпина добије и други посао, одради га како-тако, и поново тражи дупло већи новац од погођеног. Поново тужбе, арбитраже, суђења, прегањања. А потом и трећи споран посао, и све Јово наново. Ко је овде луд не знам, али народ је збуњен. Погрешио си на градњи аутопута, не би могао да добијеш мост код Бешке, тамо где је Дунав најшири. Кад оно добише и обилазницу на бугарској граници. А наивном Мрки Бекута на увце гуди. Њему је до песме а ми смо своје одсвирали!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

 

 

 

 

1. Југославија је збиља била килава држава. Имала је тако мало Јајце!
2. Народ је био заведен обећањима. После је лако било да га сјебу!
3. Кад смо се заситили радних победа, окренули смо се ратним!
4. Наши преци су успевали да дотерају цара до дувара, а ми ни дворску будалу не можемо да истерамо на чистину!
5. Срећа је увек на дугом штапу, али нама штап свакако не гине!
6. Алтернативни начин за стицање плаве крви је да вас намодре од батина!

 

Коментара: 0


# Миодраг Тасић НАТО капиталне инвестиције
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима