Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Graditelji

rss

01.10.2013. Miodrag Tasić

Statistika kaže da Srbija spada u najnerazvijenije države u Evropi. Ako je suditi po bruto društvenom proizvodu. Ništa bolja situacija nije ni kada se pogleda, recimo, potrošnja mesa po stanovniku, potrošnja voća, učešće kulture u ukupnim rashodima, troškovi za higijenu, broj lekara, procenat obrazovanih u ukupnom delu populacije...

Graditelji

Nisam ubeđen da je mnogo bolje ni u ostalim „bratskim“ državama, ali kao pristojan čovek neću da zavirujem preko tuđeg plota. Doduše, ako pogledamo količinu đubreta u srpskim gradovima, posumnjamo u siromaštvo. Bezbrojne plastične kese, staklene boce, konzerve piva i ostalo smeće ne odaje utisak preterane bede. Isto tako ni mnoštvo automobila na ulicama, trotoarima, parkovima, pred ulazima zgrada... Šta tek reći o prenatrpanim kafićima i diskotekama, splavovima,  koji rade do ranih jutarnjih sati? I to ne samo za vikend, već svakog radnog dana! Tako nešto ne može se videti u Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj.

Međutim, najviše začuđuje građevinarstvo. S jedne strane naselja (svejedno gradovi, varošice ili sela) odaju utisak kao da nas stalno i svakodnevno bombarduje NATO pakt. Neupućen posmatrač može pogrešno da zaključi da rat nikako ne prestaje, ili, u najboljem slučaju, da konstantno traju građanske razmirice. Pravilnije bi bilo seljački ustanci! Oronule fasade, očerupane fabrike, zavodi, nedovršene višespratnice, izrovani putevi, pruge zarasle u korov, pokradeni poklopci sa šahtova kanalizacije usred grada, polomljene klupe u parkovima, poskidane ograde, oluci...

Na drugoj strani, istina u manjoj meri, blistaju raskošne vile s bazenima, veličanstvenim ogradama, bujnim zelenilom, koje dobrim delom zaklanja „ergele“ moćnih četvorotoškaša, jahte, a neretko i istinske ergele. I sada pita se neupućeni znatiželjnik kakvo je to građevinarstvo, kakvi su to zidari (slobodni ili zavisni, nebitno) koji su mogli da načine ovakav kontrast? Jesu li to većinom nestručni ljudi? Možda su i strani plaćenici? Mislim, plaćaju ih naši neprijatelji da namerno sabotiraju srpske građevine. Zidaju građevine koje za godinu-dve dobiju patinu antike!

Šta tek reći o urbanistima, arhitektama, građevinskim inženjerima, planerima,  koji ne podižu glas protiv čuvenih „nehigijenskih“ ili „divljih“ naselja? I šta znači pojam „divlje“ naselje? Da li u takvim naseljima žive divlji ljudi? Moguće! Civilizovan, pitom svet valjda ne bi ni gradio potleušice na svoju ruku po obodima uređenih gradova. Smatram da samo poludivljak može da napusti selo, u kome ima koliko-toliko uređen dom, nužnik, bunar, kupatilo, i da ode na preiferiju kakvog većeg grada, da bi tamo sazidao sebi rogobatnu kućerinu bez osnovnih pratećih sadržaja. Da se kupa u koritu, da se samovlasno priključuje na vodovod, električnu mrežu i da gazi blato!

Ipak, ako je za utehu, impozantni građevinski radovi mogu da nam služe za ponos. Autoputevi, obilaznice oko velikih gradova, metro, grandiozni mostovi, sve je to za priču. Moguće i za neki drugi književni rod. Možda za komediju, mada bi pre ličilo na tragediju. Kolosalne građevine ne mogu na prečac da nastanu. To se ne gradi godinama, već decenijama. Pa čak i vekovima. Eto, beogradski metro u planu je već pedesetak godina. Završiće ga negde polovinom narednog veka! Autoputevi se grade danonoćno. Najviše pre izbora. I svake godine nikne koji kilometar moderne autostrade. Završetak mreže autoputeva, obilaznica i kapitalnih mostova i tunela predviđa se u roku približno kao i napred pomenuti metro. E, sada, može da nastane jedan problem. Čuveni graditelj, Mrka silni, čovek je u zrelim godinama. Gradio je taj još u ono Slobino vreme; bio je desna ruka velikog vođe. Gradi i danas neumerenom žestinom. Uprkos ozbiljnim godinama, čovek kao da se podmlađuje. Još uvek se zaljubljuje i to ni manje ni više nego u estradnu pevačicu. U Srbiji nisi postao veliki ako nemaš pevaljku za pokazivanje. Niti će pevaljka dostići zenit ako se ne spanđa s nekim  vrlim pripadnikom  novokomponovane „elite“. Setimo se parova Ceca-Arkan, Boba Živojinović-Lepa Brena, Karleuša-neki fudbaler, još ranije Vesna Zmijanac- direktor TV-a (ne mogu da se setim imena).

Zaljubljeni Mrka nije Metuzalem. Teško da će doživeti hiljadu godina. Sumnjam da će moći da realizuje sve kapitalne zamisli. Nažalost čovek je jedini sposoban da uradi nešto u zemlji Srbiji. Mislim na gradnju. Mi više ni građevinskih radnika nemamo. Neimari drežde na buvljim pijacama a po Srbiji rade strane firme. Austrijska „Alpina“ dobije posao, ne uradi na vreme ono što dogovori, a posle tuži državu Srbiju evropskom sudu u Strazburu. Traži mnogo veći novac nego što piše u ugovoru. Ja kao izuzetno naivan čovek očekivao bih da ta Alpina bude najurena iz Srbije kao kuče iz vinograda! Međutim, nisu čudni samo putevi gospodnji, čudni su i postupci Ministarstva za građevinu, kapitalne investicije, ministarstava za upropašćavanje narodne muke. Alpina dobije i drugi posao, odradi ga kako-tako, i ponovo traži duplo veći novac od pogođenog. Ponovo tužbe, arbitraže, suđenja, preganjanja. A potom i treći sporan posao, i sve Jovo nanovo. Ko je ovde lud ne znam, ali narod je zbunjen. Pogrešio si na gradnji autoputa, ne bi mogao da dobiješ most kod Beške, tamo gde je Dunav najširi. Kad ono dobiše i obilaznicu na bugarskoj granici. A naivnom Mrki Bekuta na uvce gudi. Njemu je do pesme a mi smo svoje odsvirali!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 

 

 

 

1. Jugoslavija je zbilja bila kilava država. Imala je tako malo Jajce!
2. Narod je bio zaveden obećanjima. Posle je lako bilo da ga sjebu!
3. Kad smo se zasitili radnih pobeda, okrenuli smo se ratnim!
4. Naši preci su uspevali da doteraju cara do duvara, a mi ni dvorsku budalu ne možemo da isteramo na čistinu!
5. Sreća je uvek na dugom štapu, ali nama štap svakako ne gine!
6. Alternativni način za sticanje plave krvi je da vas namodre od batina!

 

Komentara: 0


# Miodrag Tasić NATO kapitalne investicije
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima