Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Више од две трећине послодаваца исплаћује пуну плату за ковид боловање

rss

12.02.2022. Југмедиа

Чак 72 одсто послодаваца за ковид боловање запосленима плаћа пуну зараду, кажу у Унији послодаваца Србије (УПС) за Тањуг. Додају да би ковид боловања послодавци требало да покрију са 65 одсто плате, а остатак до пуне зараде требало би да финансира држава.

Фото: архива

Према УПС-овој анкети у којој је учествовало 300 директора и послодаваца у претходна два месеца 92 процента предузећа имало је запослене на ковид боловањима, а од тога 72 одсто послодаваца исплаћивало је цео износ зараде за њих.

Микро и мала предузећа су пуне плате током ковид боловања исплатиле у 81 одсто случајева. У анкети спроведеној са скоро 300 власника и директора фирми утврђено је да је код три четвртине послодаваца, боловање запослених трајало до три недеље, а код четвртине дуже од тога.

Наводи се да је код 65 процената анкетираних забележен губитак услед одсуства запослених због ковида. Губитака је највише у прерађивачкој индустрији, а гледано по величини фирме највише су погођена микропредузећа.

За прерасподелу посла међу преосталим запосленима се одлучило 72 одсто послодаваца, 15 процената је смањило обим пословања, а осам одсто је ангажовало нове раднике.

Већина анкетираних као нелогичну оцењује препоруку Владе Србије да фирме исплаћују 100 одсто зараде радницима оболелим од ковида. Наводе да се тако прави разлика међу радницима са различитим дијагнозама од којих неке представљају далеко тежа обољења него што је ковид.

Анкетирани послодавци препоручили су надлежнима да донесу и спроведу јасну стратегију у борби против пандемије и да интензивно раде на постизању високе стопе вакцинисаности. На њиховој листи препорука је и да држава умањи пореске обавезе и помери рокове за њихово плаћање.

Извор


# плата посао коронавирус боловање
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима