Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Više od dve trećine poslodavaca isplaćuje punu platu za kovid bolovanje

rss

12.02.2022. Jugmedia

Čak 72 odsto poslodavaca za kovid bolovanje zaposlenima plaća punu zaradu, kažu u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) za Tanjug. Dodaju da bi kovid bolovanja poslodavci trebalo da pokriju sa 65 odsto plate, a ostatak do pune zarade trebalo bi da finansira država.

Foto: arhiva

Prema UPS-ovoj anketi u kojoj je učestvovalo 300 direktora i poslodavaca u prethodna dva meseca 92 procenta preduzeća imalo je zaposlene na kovid bolovanjima, a od toga 72 odsto poslodavaca isplaćivalo je ceo iznos zarade za njih.

Mikro i mala preduzeća su pune plate tokom kovid bolovanja isplatile u 81 odsto slučajeva. U anketi sprovedenoj sa skoro 300 vlasnika i direktora firmi utvrđeno je da je kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo do tri nedelje, a kod četvrtine duže od toga.

Navodi se da je kod 65 procenata anketiranih zabeležen gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida. Gubitaka je najviše u prerađivačkoj industriji, a gledano po veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća.

Za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima se odlučilo 72 odsto poslodavaca, 15 procenata je smanjilo obim poslovanja, a osam odsto je angažovalo nove radnike.

Većina anketiranih kao nelogičnu ocenjuje preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100 odsto zarade radnicima obolelim od kovida. Navode da se tako pravi razlika među radnicima sa različitim dijagnozama od kojih neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je kovid.

Anketirani poslodavci preporučili su nadležnima da donesu i sprovedu jasnu strategiju u borbi protiv pandemije i da intenzivno rade na postizanju visoke stope vakcinisanosti. Na njihovoj listi preporuka je i da država umanji poreske obaveze i pomeri rokove za njihovo plaćanje.

Izvor

Komentara: 0


# plata posao koronavirus bolovanje
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima