Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Све школе у зеленој зони, маске и даље обавезне у учионицама

rss

30.08.2021.

Све основне и средње школе у Нишавском, Топличком и Пиротском округу у зеленој су зони, па ће ђаци од 1. септембра пратити наставу из клупа и часови ће трајати 45 минута, каже в. д. начелника Школске управе Предраг Нешовић.

Фото: архива

Родитељи ће сваког петка до 12 сати бити обавештавани о томе како ће се одвијати настава наредне недеље, а дезинфекција руку и простора, дистанца и ношење маски биће обавезни и ове године.

На састанку са директорима 120 основних и средњих школа у Регионалном центру у Нишу је у петак, како наводи Нешовић, истакнуто да је и ове школске године поштовање епидемиолошких мера кључно и да ће и вакцинисани наставници, а тренутно их је 52 одсто, морати да носе маске ако су физички близу ученика.

Ако имају дистанцу, ђаци не морају да носе маске, ако су близу онда морају. Наставници који су вакцинисани мораће да имају код себе маску у учионици и да је ставе кад се приближавају ученицима. Онај ко није вакцинисан дужан је да носи маску када предаје. Ученици кад одговарају такође морају да носе маску - објашњава Нешовић.

Наглашава да ће стручни тим који ће чинити представници Института за јавно здравље “Батут” и Министарства просвете одређивати када нека локална самоуправа треба да пређе у жуту или црвену зону.

На територији Школске управе Ниш све школе су у зеленој зони, а то значи да ће настава бити непосредна, одвијаће се на традиционалан начин, часови ће трајати 45 минута, физичко ће се одвијати у салама, а све то уз поштовање мера - каже Нешовић.

Према његовим речима, ако нека школа уђе у жуту зону настава ће се у тој школи одвијати комбиновано - онлајн и у учионицама, тако што ће ђаци један дан бити у школи, а један ће часове пратити од куће.

Препорука је да ученици од куће прате наставу у реалном времену и да се техничким средствима омогући ђацима да прате наставу преко неке платформе. Препорука школама је да набаве неку камеру тако да деца буду укључена у наставни процес иако су код куће. Са том техничком опремљеношћу можда постоје проблеми у неким руралнијим подручјима, а градске школе су опремљене и услови за то постоје - истиче Нешовић.

Жута зона значи и да часови буду скраћени на 30 минута ако је у учионици више од 16 ђака, док црвена подразумева онлајн наставу.

Како би родитељи знали у којој зони је школа коју похађа њихово дете и како ће тачно изгледати настава, сваког петка до 12 сати ће добијати информације о томе за наредну недељу.

Подсетимо, одлуку да часови од 1. септембра неће бити скраћени и да ће деца бити заједно у клупама саопштио је министар просвете Бранко Ружић пре неколико дана, након седнице Кризног штаба.


Распоред школе Љупче Николић

МЛАЂИ РАЗРЕДИ (1-4. р)

Прве наставне недеље наставу у првој смени имаће 1. и 3. разред, са почетком у 8 ч. Наставу у другој смени имаће 2. и 4. разред, са почетком у 12:30 ч. Смене рада мењаће се на недељу дана.

Свечана прозивка ђака првака биће обављена 1. септембра 2021, у школском дворишту, испред улаза у нови школски део са почетком у 7:50 ч. Тог првог школског дана ђаци прваци биће у школи до 9:15 ч.

СТАРИЈИ РАЗРЕДИ (5-8. р)

Сва одељења од 5. до 8. разреда имаће наставу само у првој смени, са почетком у 8 ч. Свако одељење имаће наставу у једној истој – „својој“ учионици.

Свечана прозивка ученика 5. разреда биће обављена 1. септембра 2021, у школском дворишту – на спортском терену, са почетком у 7:50 ч.


Распоред школе Вожд Карађорђе

- преподневна смена (I, III, V, VI, VII и VIII разред) почиње у 8:00 часова;

- послеподневна смена (II, IV разред) почиње у 12:30 часова.

Настава ће се одвијати за све ученике непосредно у школи и часови ће трајати 45 минута. За свако одељење је утврђена посебна учионица.

Свечани пријем првака биће одржан у среду,

1. септембра 2021. године у 7:45 часова у дворишту школе испред главног улаза.

Након свечаности одржаће се и родитељски састанак, те Вас у циљу поштовања прописаних епидемиолошлих мера молимо да понесете заштитне маске.

Прозивка петака и упознавање са одељенским старешинама биће у среду, 1. септембра у 8 часова у дворишту за старије разреде.

Извор


# школе коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима