Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Oсма качамакијада "Oј Mораво 2016"

rss

12.08.2016. Текст и фото: Томислав Брзаковић

У Моравском Бујмиру, насељу алексиначког поморавља, одржаће се 14 августа
једиствена Манифестација у овом делу земље, ОСМА КАЧАМАКИЈАДА „ОЈ МОРАВО - 2016“

Мотиви са Качамакијаде 2013.

Према програму организатора, такмичење се одвија у неколико етапа. Регата, у 10 сати, од моста на Јужној Морави у Тешици, до Моравског Бујмира, у дужиним од 5 км.

Од 16 часова одржава се такмичење у припремању качамака. Од 18 часова је Културно уметнички програм и проглашење победника.

Ни мањег насеља, ни боље организације, јединствене Манифестације у овом делу земље „Качамакијаде“, такмичење у кувању качамака од кукурузног брашна, са сиром, киселим и крављим млеком, чварцима и другим ђаконијама. Реч је о Моравском Бујмиру, једном од најмањих насеља у алексиначком Поморављу. Прво такмичење у кувању качамака, овде је организовано и одржано 2009. године. Из године у годину све је већи број такмичарских екипа, не само насеља у окружењу већ и неких градова Алексинца и Ниша. И ево, ове године биће одржана ОСМА КАЧАМАКИЈАДА „ОЈ МОРАВО - 2016“.

- Циљ ове као и предходних манифестација, је да поред дружења, незабобилазне посете пријатеља, макар на кратко заборавимо на потешкоће које нас свакодневно притискају. Да и у нашем малом месту, покажемо да је некада традиционално јело качамак, било незаобилазно на многим трпезама, не само овог села већ и многих сеоских средина широм Србије, посебно села дуж Мораве - рекао нам је проф. Славољуб Благојевић, мештанин, члан Организационог одбора, ове године.

УВЕРТИРА „КАЧАМАКИЈАДЕ“

Од ове године уведена је једна новина. “Качамакијада“ ће трајати два уместо једног дана, као предходних година. Наиме, дан раније у суботу 13. августа, као увертира главној манифестацији, такмичиће се и деца узраста од 4 до 14 година, чланови КУД из Житковца и Лужана. Њима ће се придружити Срђан Стојадиновић, Анђела Живановић и Бојан Цветковић, глумци Градског позоришта „Театар 91“ из Алексинца, са представом за децу ГУЛА, према тексту Душана Радовића у режији Драгослава Ранђеловића.

Након представе деца ће се такмичити и у припремању качамака, уз асистенцију родитеља. Након проглашења победника и додели признања, малишанима-учесницима биће приређена слатка закуска.

Р Е Г А Т А

Почетак сваке Качамакијаде „ Ој Мораво“, означава регата која ће у недељу 14. августа, кренути у 10 сати пре подне од моста на Јужној Морави у Тешици до Моравског Бујмира у дужини од око пет километара. Ваља рећи да је на свим предходним регатама, учествовало између 15 и 20 чамаца са стотинак учесника из околних насеља и градова у окружењу. Колико ће ове године учествовати, организатори нису могли да нам дају тачан податак, јер неке екипе долазе пред сам старт регате. Ако је судити по досадашњим регатама, очекивања су да ће бити најмање петнаестак чамаца. Ма да у многоме зависи и од временских прилика.

ТАКМИЧЕЊЕ И ОЦЕЊИВАЊЕ

За све учеснике регате када стигну на одредиште у Моравском Бујмиру, очекује скромна закуска уз освежавајућа пића. Свечано отварање ове јединствене манифестације, која се ове године одржава ОСМИ ПУТ, према програму биће у 16 часова, када почиње и такмичење у припремању и кувању качамака од кукурузног брашна. И у овој да се изразимо спортским жаргоном дисциплини, се очекује традиционално између 15 и 16 екипа. Која ће екипа ове године да понесе ласкаву титулу победника „КАЧАМАКИЈАДЕ ОЈ МОРАВО-2016“, одлучиће трочлани Жири-(нутрициониста). По завршетку оцењивања гости којих ће из насеља у окружењу Лужана, Тешице, Нозрине, Стублине, Беље, Моравца, из Житковца, Алексинца, бити неколико стотина, моћи ће да дегустирају скуване качамаке.

Посебан куриозитет је припремање и кување качамака у казану од 15о килограма, како би сви који дођу могли мало да „чалабрцну“, да не испадне, били а нису ни пробали тај специјалитет познат од давнина у нашем народу.

ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА И ДОДЕЛА НАГРАДА

По завршеном оцењивању Жириа, од 18 часова у центру села, биће организован Културно-забавни програм. У оквиру овог програма публици ће се представити четири КУД-а, са својим најбољим репертоаром народних игара. Међу њима ће као специјални гости, изван границе алексиначког Поморавља, наступити чланови КУД-а „Јавор“ из села Слађе код Деспотовца. И када већ долазе као специјални гости, они ће довести и једну екипу, која ће се такмичити у припремању и кувању качамака. У паузама између наступа КУД-а, биће проглашење победника, додела награда и Захвалница, свима који су помогли да се одржи ОСМИ ПУТ „КАЧАМАКИЈАДА - ОЈ МОРАВО 2016“.

Како ће протећи ова јединствена манифестација, у наредна два дана, 13. и 14. августа, о томе ћу се побринути да поклонике Алексинац.нет, подробније информишем о свему шта се дешавало у Моравском Бујмиру.


# Јужна Морава Театар 91 Алексинац.Нет Бојан Цветковић Моравски Бујмир Славољуб Благојевић Срђан Стојадиновић Анђела Живановић Качамакијада
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима