Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Три адвоката бесплатно помажу учесницима протеста

rss

22.12.2021. Данас

Учесницима протеста поштом стигла „честитка“ у виду прекршајног налога због тога што су ометали саобраћај током еколошког протеста, а то тако што су се задржавали на пешачком прелазу

Фото: Алексинац.нет

Грађани којима су стигле пријаве нису легитимисани.

У прекршајном налогу је наведено да се лице прекршајно кажњава са 5.000 динара јер се 4. децембра, у 14:30 часова, у улицама Проте Стевана Димитријевића и Шуматовачкој, „на обележном пешачком прелазу кретало и задржавало на коловозу“, супротно члану 93. Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Прекршај је откривен „личним опажањем“, а на налогу пише да је „лично уручен“, премда га они добијају поштом.

 

„Мислим да је полиција морала да подноси овакве и сличне пријаве и да јој је то неко наложио. Последица таквог поступања је, међутим, тензија између полиције и грађана, па и између самих грађана, од којих неки кажу да су протести били мирни и дали резултат, а неки да нису били пријављени због чега су прекршајне пријаве разумљиве“, каже за Данас адвокат Стеван Матејевић, који бесплатно заступа учеснике протеста из Алексинца којима су стигле пријаве.

Он каже да су у прекршајним пријавама по правилу као докази наведени „службена белешка“ и „непосредно опажање“  инспектора полицијске станице.

Пријаве су подносили, како он каже, саобраћајни полицајци, што је по закону, али без заустављања учесника протеста, легитимисања, уручења прекршајног налога и усмене поуке о томе како све могу да поступе по налогу, што је кршење закона.

„Први пут видим да се без свега тога што мора да се уради по закону грађанима на кућу шаљу прекршајни налози. У неким прекршајним налозима чак не постоји биће прекршајног дела за које се терете, јер је наведено да су се „задржавали на пешачком прелазу“, каже адвокат Матејевић.

Он додаје да се грађанима саветује да не плаћају новчане казне, већ да се на основу прекршајних налога покрећу поступци пред Прекршајним судом.

„У току поступка морали би да се добију одговори и на питање како су идентификовани као учесници протеста без легитимисања“, каже он.

Три адвоката бесплатно помажу учесницима еколошког протеста

„Учесницима протеста у Алексинцу бесплатну правну помоћ пружају и адвокатице Драгана Марковић и Светлана Миленковић“, каже адвокат Матејевић.

Извор

Коментара: 3


# полиција саобраћај пријава протест Ана Марковић Стеван Матејевић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-23)

  svi bi da protestuju a da im neko štiti guzice 23.12.2021.
  A kad te kamera uhvati da si prošao na crveno, je l' dolazi policajac na tvoju kućnu adresu da te legitimiše ili ti isto tako stigne prekršajna prijava? Pa kako onda može jedan advokat da lupa takve gluposti. Koliko vidim, niko se još nije požalio da mu je stigla prijava a da uopšte nije bio na protestu. Nego se svi žale da su kažnjeni, iako su svesno sa namerom zaustavljali saobraćaj. Jaki mi revolucionari, ne smeju ni kaznu da plate za svoje ideale... Izvoli, stani iza tog protesta i svog postupka, plati, pa opet protestuj ako, pa opet plati. To bi bilo dosledno, ovako ste svi ispali da ne kažem šta...

 • (+1) (-)

  Dušan 25.12.2021.
  Protesti se organizuju da bi se pokazalo nezadovoljstvo,da se čuje i vidi da neko nije zadovoljan nečim.Ovom bezimenom gospodinu je sigurno sve potaman ili ništa nerazume.Trenutno u Srbiji ima toliko razloga zbog kojih bi trebalo da se protestuje.Podržavam ljude koji izlaze na protestima. Dule

 • (+11) (-1)

  Алексинчанин 26.12.2021.
  Кад сте толико ажурни зашто не пишете казне мотористима коју дивљају по граду моторима.
  Возе се по граду без таблица паркирају се у пешачкој зони а ви њих не кажњавате.
  Добро знате и ко су и чији су ал се правите луди .Како њих не казните непосредним опажањем?
  Пратите друштвене мреже ал не видите коментаре кад се грађани жале на дивљачку вожњу .
  Кажњавате оне који се боре за нормалну земљу а штитите оне који би све да униште .


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима