Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Три адвоката бесплатно помажу учесницима протеста

rss

22.12.2021. Данас

Учесницима протеста поштом стигла „честитка“ у виду прекршајног налога због тога што су ометали саобраћај током еколошког протеста, а то тако што су се задржавали на пешачком прелазу

Фото: Алексинац.нет

Грађани којима су стигле пријаве нису легитимисани.

У прекршајном налогу је наведено да се лице прекршајно кажњава са 5.000 динара јер се 4. децембра, у 14:30 часова, у улицама Проте Стевана Димитријевића и Шуматовачкој, „на обележном пешачком прелазу кретало и задржавало на коловозу“, супротно члану 93. Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Прекршај је откривен „личним опажањем“, а на налогу пише да је „лично уручен“, премда га они добијају поштом.

 

„Мислим да је полиција морала да подноси овакве и сличне пријаве и да јој је то неко наложио. Последица таквог поступања је, међутим, тензија између полиције и грађана, па и између самих грађана, од којих неки кажу да су протести били мирни и дали резултат, а неки да нису били пријављени због чега су прекршајне пријаве разумљиве“, каже за Данас адвокат Стеван Матејевић, који бесплатно заступа учеснике протеста из Алексинца којима су стигле пријаве.

Он каже да су у прекршајним пријавама по правилу као докази наведени „службена белешка“ и „непосредно опажање“  инспектора полицијске станице.

Пријаве су подносили, како он каже, саобраћајни полицајци, што је по закону, али без заустављања учесника протеста, легитимисања, уручења прекршајног налога и усмене поуке о томе како све могу да поступе по налогу, што је кршење закона.

„Први пут видим да се без свега тога што мора да се уради по закону грађанима на кућу шаљу прекршајни налози. У неким прекршајним налозима чак не постоји биће прекршајног дела за које се терете, јер је наведено да су се „задржавали на пешачком прелазу“, каже адвокат Матејевић.

Он додаје да се грађанима саветује да не плаћају новчане казне, већ да се на основу прекршајних налога покрећу поступци пред Прекршајним судом.

„У току поступка морали би да се добију одговори и на питање како су идентификовани као учесници протеста без легитимисања“, каже он.

Три адвоката бесплатно помажу учесницима еколошког протеста

„Учесницима протеста у Алексинцу бесплатну правну помоћ пружају и адвокатице Драгана Марковић и Светлана Миленковић“, каже адвокат Матејевић.

Извор


# полиција саобраћај пријава протест Ана Марковић Стеван Матејевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима