Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стиже још једно санитетско возило за алексиначки Дом здравља

rss

31.05.2018.

На основу апликације Дома здравља Алексинац на конкурс Министарства правде за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, Министарство правде доделило је Дому здравља Алексинац нови санитет у укупној вредности од 5.500.000 динара.

Стиже још једно санитетско возило за алексиначки Дом здравља

Министарство правде објавило је на својој интернет презентацији Решење о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења – опортунитета, које је Влада Републике Србије усвојила 17. маја 2018. године.

На трећем конкурсу за доделу средстава по основу опортунитета било је пријављено 1.336 пројеката. Комисија Министарства правде сачињена од представника релевантних институција – тужилаштва, министарстава здравља, просвете, културе, рада и правде, ове године је након детаљног разматрања свих пристиглих пројеката донела Предлог да 445 милиона динара буде распоређено на 130 корисника.

Новчана средства су добили пројекти, чијом реализацијом ће бити обновљена инфраструктура школа и вртића, набављена школска опрема, као и недостајућа санитетска возила и медицинска опрема, побаљшани капацитети установа културе и установа социјалне заштите и пружена подршка особама са инвалидитетом.

- Ова значајна инвестиција која ће изузетно помоћи Дому здравља Алексинац у пружању квалитетних услуга осигураницима са територије општине Алексинац, комплетираће возни парк хитне помоћи Дома здравља Алексинац, јер после набавке претходног новог санитета пре годину и по дана, сада располажемо са два потпуно нова модерно опремљена возила, кажу у Дому здравља.

Одлагање кривичног гоњења које је прописано Законом о кривичном поступку (члан 283) представља институт одлагања кривичног гоњења за одређена кривична дела за које је прописана новчана казна или казна затвора до пет година. До 2014. године тужиоци су имали дискреционо право да средства од опортунитета усмеравају у добротворне сврхе по личног процени. То је отварало простор могућој корупцији, а није постојала ни законом прописана контрола трошења тих средстава.

Министарство правде је 2014. године иницирало измене Закона о кривичном поступку по којима се сва средства од опортунитета „сливају“ на један рачун, а затим расписује јавни конкурс за њихову доделу. Пројекти морају бити од јавног интереса и постоји строга контрола трошења средстава. Ова измена Закона о кривичном поступку представља једну од испуњених мера из Акционог плана за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције.


# Дом здравља Влада Републике Србије санитетско возило Министарство правде
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима