Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stiže još jedno sanitetsko vozilo za aleksinački Dom zdravlja

rss

31.05.2018.

Na osnovu aplikacije Doma zdravlja Aleksinac na konkurs Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, Ministarstvo pravde dodelilo je Domu zdravlja Aleksinac novi sanitet u ukupnoj vrednosti od 5.500.000 dinara.

Stiže još jedno sanitetsko vozilo za aleksinački Dom zdravlja

Ministarstvo pravde objavilo je na svojoj internet prezentaciji Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta, koje je Vlada Republike Srbije usvojila 17. maja 2018. godine.

Na trećem konkursu za dodelu sredstava po osnovu oportuniteta bilo je prijavljeno 1.336 projekata. Komisija Ministarstva pravde sačinjena od predstavnika relevantnih institucija – tužilaštva, ministarstava zdravlja, prosvete, kulture, rada i pravde, ove godine je nakon detaljnog razmatranja svih pristiglih projekata donela Predlog da 445 miliona dinara bude raspoređeno na 130 korisnika.

Novčana sredstva su dobili projekti, čijom realizacijom će biti obnovljena infrastruktura škola i vrtića, nabavljena školska oprema, kao i nedostajuća sanitetska vozila i medicinska oprema, pobaljšani kapaciteti ustanova kulture i ustanova socijalne zaštite i pružena podrška osobama sa invaliditetom.

- Ova značajna investicija koja će izuzetno pomoći Domu zdravlja Aleksinac u pružanju kvalitetnih usluga osiguranicima sa teritorije opštine Aleksinac, kompletiraće vozni park hitne pomoći Doma zdravlja Aleksinac, jer posle nabavke prethodnog novog saniteta pre godinu i po dana, sada raspolažemo sa dva potpuno nova moderno opremljena vozila, kažu u Domu zdravlja.

Odlaganje krivičnog gonjenja koje je propisano Zakonom o krivičnom postupku (član 283) predstavlja institut odlaganja krivičnog gonjenja za određena krivična dela za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Do 2014. godine tužioci su imali diskreciono pravo da sredstva od oportuniteta usmeravaju u dobrotvorne svrhe po ličnog proceni. To je otvaralo prostor mogućoj korupciji, a nije postojala ni zakonom propisana kontrola trošenja tih sredstava.

Ministarstvo pravde je 2014. godine iniciralo izmene Zakona o krivičnom postupku po kojima se sva sredstva od oportuniteta „slivaju“ na jedan račun, a zatim raspisuje javni konkurs za njihovu dodelu. Projekti moraju biti od javnog interesa i postoji stroga kontrola trošenja sredstava. Ova izmena Zakona o krivičnom postupku predstavlja jednu od ispunjenih mera iz Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Komentara: 2


# Dom zdravlja Vlada Republike Srbije sanitetsko vozilo Ministarstvo pravde
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-1)

  Marko Randjelovic kralj 01.06.2018.
  Stvarno, za pcele,
  Nek je sa srecom

 • (+5) (-)

  Hmmmmmm 04.06.2018.
  Da li ce i taj sanitet,kada gradjani pozovu,uvek da bude u MozgovO???


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima