Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Како су мигранти прихваћени на југу Србије?

rss

25.03.2017.

Како су мигранти прихваћени у местима на југу Србије, где су смештени, и да ли хуманост и толерантност друштва могу да помогну у таквим ситуацијама?

РТС: Како су мигранти прихваћени на југу Србије?

После најаве Комесаријата за избеглице да ће прихватни центар за мигранте бити отворен и у Алексинцу, житељи тог места су покренули петицију којом траже од локалне самоуправе да упути Влади захтев за промену такве одлуке. За мање од недељу дана сакупљено је три хиљаде потписа.

Ребека из Пакистана и Габријела из Босилеграда су свакодневно заједно. Дружење у граду, ван прихватног центра је, кажу, прерасло у велико пријатељство.

"Немам никаквих проблема када изађемо у кафић. Људи су овде љубазни", каже Ребека.

"Наставићемо да се дружимо јер сам сигурна да ће се јавити где год да оде", наводи Габријела.

У Прешеву, Белој Паланци, Пироту, Димитровграду и Босилеграду, где су нови прихватни центри, кажу да су за кратко време навикли на мигранте.

Ванче Тошев, власник продавнице у Босилеграду, каже да мигранти обично купују јужно воће, пиринач, хлеб, пециво, цигарете, а да су им обезбедили и турски чај.

Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице и миграције указује да отварање Центара за азил носи и одређене економске користи за те средине.

"Мигранти када дођу иду у куповину, купују картице за мобилни, користе такси услуге, иду у интерент-кафе", каже Мишковић.

У Алексинцу, међутим, вест да ће касарна поред ауто-пута бити прихватни центар изазива ових дана велико незадовољство.

"Сматрамо да немамо никаквих капацитета ни здравствених, ни безбедносних на територији наше општине. Желимо да упутимо скупштини општине петицију да не да сагласност за отварање таквог центра", каже Александар Матејић, организатор потписивања петиције из Алексинца.

Александар Вулин, министар за рад, борачка и социјална питања, каже да је за локално становништво увек добро када има пажњу међународне заједнице.

"Када вам се обнови Дом здравља, када вам купе санитетско возило, када запосле значајан број људи који брину о камповима и раде у камповима где су смештени мигранти", указује Вулин.

У Србији је 13 прихватних центара у којима тренутно борави око 6.000 миграната. У Босилеграду од пре годину дана је педесетак избеглица.

Док родитељи чекају решење избегличког статуса, најмлађи уче прве речи на српском, јер ће неки од њих ускоро у српску школу.

Драгана Сотировски


# касарна Дом здравља Александар Вулин избеглице Драгана Сотировски мигранти петиција прихватни центар санитетско возило Иван Мишковић Александар Матејић
@VulinAleksandar @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима