Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Spuštene zavese na manifestaciji „Kulturno stvaralaštvo na selu“, za 2017.

rss

23.06.2017. Tekst: Tomislav Brzaković, Foto: Milan Vlajić

Nadmetalo se trinaest KUD-ova. Izvedeno više od sto tačaka programa.
Najbolje tačke, biće izvedene na Etno veče „Na moravi vodenica stara“ 13. jula.
Manifestaciju pratilo preko hiljadu posetilaca.

Spuštene zavese na manifestaciji „Kulturno stvaralaštvo na selu“, za 2017.

Po četrnaesti put, jedinstvena Manifestacija „Kulturno stvaralaštvo na selu“, u aleksinačkom Pomoravlju, za 2017. godinu je završena. Zavese su spuštene na petoj Smotri održanoj u Velikom Drenovcu, 28. maja. Nastupala su KUD: „Vidovdan“, (domaćin) „Pantelej“ (Kraljevo) i „Stojan Živković“ (Trnjane).

Publici, koja je ispunila salu Doma kulture do poslednjeg mesta, predstavili su se sledećim program: Zdravicom je Đorđe Ristić, član KUD - „Vidovdan“ (Veliki Drenovac), pozdravio sve prisutne u sali. Zatim izvorna pesma „Žali Žare“, u izvođenju Marije Stevanović, narodni običaj „Nadžnjelo se momče i devojče“, narodne pesme na okarini i grani, kao i pesme i kola na fruli i gajdama Filip Savić, igre iz Gornje Jasenice, izvorne igre iz svrljiške kotline i igrama iz Vladičinog Hana, označen je kraj ovogodišnje Manifestacije, “Kulturno stvaralaštvo na selu“ u aleksinačkom Pomoravlju.

KUD „Stojan Živković“ predstavio se: Šaljivim igrama iz Banata, izvornom narodnom pesmom „Preli prelo“ u izvođenju Aleksandre Ilić, Dragane Mladenović i Jovane Zlatković i narodnom pesmom „Janičar“, koju je izveo Nikola Stoiljković. KUD „Pantelej“, igrama iz Ponišavlja i Leskovca i spletom narodnih kola na harmonici u izvođenju Aleksandra Ilića i Nikole Bankovića.

BOGATSTVO PROGRAMA

Program na svim smotrama, kao i ovoj, vodio je Zoran Živković iz Žitkovca, bivši novinar ALT-a. Prema scenariju, KUD-ovi su nastupali naizmenično. Neke tačke u folkloru su izvedene do perfekcije, kao da su profesionalci, a ne amateri. To je kod publike na svim smotrama pa i ovde, izazivalo prave ovacije oduševljenja. Pre nastupa domaćina igrama iz Vladičinog Hana i spuštanja zavese, Gordana Živanović, član žirija učesnicima je uručila Zahvalnice Centra za kulturu i umetnost Aleksinca.

Na svim smotrama „Kulturnog stvaralaštva na selu“, održanim na Aleksinačkom Rudniku, u Draževcu, Tešici, Lužanu i Velikom Drenovcu, izveden je bogat kulturno zabavni program. Drugim rečima pravo bogatstvo koje su KUD-ovi pripremili ove godine.

Više od hiljadu gledalaca, na smotrama su imali priliku da vide preko sto tačaka spletova folklora, muzičkih numera, izvornih pesama i da ne nabrajamo. Pored ovako raznolikog programa, mogli su da vide i izložene rukotvorine, koje su nekada njihove bake i prabake plele, heklale ili tkale. Tu su još i pripremljena davno zaboravljena jela iz Srpske nacionalne kuhinje. Za koja su se pobrinule domaćice, učesnika smotre u tom naselju.

NOVI POČETAK

Jedinstvena manifestacija „Kulturno stvaralaštvo na selu“, koja se kao što sam rekao na početku, održava četrnaesti put, nema takmičarski karakter kao nekada. Naime, do 1996 godine u Srbiji su se po opštinama održavali „Susreti sela Srbije“. Takmičila su se KUD-a, na nivou svake Opštine. Pobednici opštinskih takmičenja, odmeravali su snage na Regionalnom takmičenju. Pobednik regionalnog je učestvovao na Republičkim „Seoskim igrama Srbije“.

Tu čast i zadovoljstvo da predstavljaju svoju Mesnu zajednicu, Opštinu i Region, imalo je KUD „Dr Tihomir Đorđević“ iz Tešice, prvi put 1987. godine u Lebanu. Tamo je održano takmičenje pod nazivom „Znanje imanje“. Osvojili su treće mesto u Srbiji i veliku povelju. I drugi put KUD "Dejan Jovanović - Deša" (pod imenom njihovog člana, koji je u nesrećnom ratu 1992. godine poginuo u Mostaru). To je bilo 1996. godine u Jagodini na „Susretima sela Srbije“, kada su osvojili Drugo mesto Povelju i nagradu. Posle Jagodine ova manifestacija, koja je bila vrlo popularna je ugašena.

Međutim, 2003. godine Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca, pokrenuo je inicijativu da ova manifestacija ponovo oživi, ali pod nazivom „Kulturno stvaralaštvo na selu“. To je bio novi početak, da se KUD - ponovo druže i nadigravaju jedni druge.

- Sam naziv govori da je svrha i cilj, očuvanje tradicije i kulturne baštine u Srbiji, kao i doprnos na afirmaciji sela u Opštini - rekla je Gordana Živanović, stručni saradnik Centra za kulturu i umetnost i dodala: - Prve godine učestvovala su nekoliko KUD-a, da bi se iz godine u godinu taj broj postepeno povećavao. I kao što vidite, ove godine ih je bilo 13. Za narednu godinu očekujem da nam se priključi još neko KUD iz naše Opštine - kaže Gordana.

ODLUKE ŽIRIJA

Iako smotre „Kulturno stvaralaštvo na selu“, nemaju takmičarski karakter, ipak su pobudile veliko interesovanje, kako kod KUD-a, tako i kod publike. A kako i nebi, kada će po oceni Žirija, sa najboljim tačkama svog programa nastupiti pred daleko većim auditorijumu, nego u salama domova kulture. A to je tradicionalna Manifestacija, „Na Moravi vodenica stara“, koja se više od pola veka održava u Aleksincu. I kod publike vlada veliko interesovanje, jer im je ovo jedina prilika, da bar jednom godišnje u svom selu vide svoje KUD i KUD-a iz okruženja.

Valja reći da je sve smotre, Žiri u sastavu: Gordana Živanović, stručni saradnik Centra za kulturu i umetnost, Dragan Milošević, muzičar i producent i Živica Videnović, predsednica Udruženja građana „Radinost“ u Aleksincu i predsednica žirija (na slici sleva na desno), pomno pratio nastupe svih KUD-ova.

Oni su završili svoj deo posla. Prikazali su svoj deo programa, pripremljenim za ovu priliku. Sada kada su zavese spuštene, na nama je da donesemo ispravnu Odluku, koje će KUD-o, sa kojim tačkama nastupiti na Etno veče „Na Moravi vodenica stara“, 13. jula 2017, vodeći računa da ne napravimo neku diskriminaciju - izostavimo nekog - rekla je Živica i dodala:

- Imali smo pune ruke posla. Više od sto izvedenih tačaka programa, trebalo je svaku „izvagati“ i odabrati one najbolje. Posao nije bio lak, ali je završen uspešno. Sve odluke predloženih tačaka, su donošene jednoglasno - zaključila je Živica.

Šta će čitaoci Aleksinac.neta, moći da vide 13. jula, ako se odluče da proprate, ovu tradicionalnu Manifestaciju „Na Moravi vodenica stara“, u prilogu im dostavljam tabelarni pregled svih tačaka, po izboru Žirija koje će po utvrđenom redosledu biti izvedene. Do naredne godine i novih smotri „Kulturnog stvaralaštva na selu“ Bože zdravlje.


# Tihomir Đorđević Aleksinački Rudnik Tešica Draževac Centar za kulturu i umetnost Kraljevo Aleksinac.Net na Moravi vodenica stara Lužane Veliki Drenovac Trnjane udruženja građana Gordana Živanović Živica Vidanović Dragan Milošević Zoran Živković Vidovdan KUD Pantelej KUD Stojan Živković KUD Kulturno stvaralaštvo na selu
@cekulaleksinac @aleksinacnet @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima