Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Песма и насловна страна дигиталног издања књиге посвећени хероини Надежди Петровић

rss

06.04.2021. Божа Марковић

Важно је што је усуботу 3. априла 2021. године "Политика" у рубрици Међу нама објавила текст дипл. ек. Миле Параментић, из Ваљева о годишњици смрти Надежди Петровић (1873-1915). У овој години сећања на Надежду Петровић била је једна објава о новчаници са њеним ликом која је ушла у збирку једног светског музеја новца, а и сличних објава о томе ко је ова наша позната сликарка, велики родољуб и болничарка у другим издањима.

Песма и насловна страна дигиталног издања књиге посвећени хероини Надежди Петровић

Ради употпуњавања слике о годишњици смрти Надежде Петровић и њеној препознатљивој историјској величини треба рећи и то да је савремени српски књижевник Драгиша Марковић, који ради и ствара, поред осталог, и у оквиру удружења за језик, културу и историју- Друштва српско- руског пријатељства "Пуковник Рајевски" у Житковцу, нешто раније, пишући књигу "На Косову цвјетају божури" за насловну страну изабрао њену слику коју је она насликала инспирисана косовским наслеђем, у току Српско- бугарског рата 1913. под називом "Косовски божури", али и посветио јој једну песму под њеним именом. Књига овог ствараоца односи се на родољубиву поезију о страдању Срба кроз векове од Светог Саве, преко Косовског боја, Првог српског устанка, српско-турских ратова, Великог рата, Другог светског рата, прогона Срба са својих огњишта, до агресије 1999. године. У књизи су садржане песме о нашим историјским, али и страним личностима које су учествовале у Првом светском рату: Др. Рајс, хероине Флора Сандс...

Књига је значајна јер скреће пажњу на нашу познату сликарку, добротвора, болничарки и ратном фотографу сликом на насловној страни, песмом о њој, али и њеном брату Растку Петровићу, носиоцу Албанске споменице, који је свој живот окончао у Америци, попут Јована Дучића, и доступна је нашој и страној читалачкој публици, јер је објављена као прво целовито дигитално издање Драгише Марковића, светски познатог песника, у издању Европског дефендологија центра у Бањој Луци, кога води професор Универзитета у Бањој Луци, др Душко Вејновић.

Дигитално издање књиге садржи све песме, корице у боји са поменутом сликом "Косовски божури" коју је насликала Надежда Петровић, док је на задњој страни корица фотографија песника, коју је фотографисао Божа Несврћанин приликом рецитовања песме "Чегар" на брду Чегар поводом двеста година од овог боја.

Тифус и време страдања сликарке Надежде Петровић од ове заразне болести, која је била на тешком задатку у лечењу наших осакаћених бораца и рањаваних дум- дум муницијом, подудара се са временом садашњим када је објављена ова књига са светском пандемијом изазваном вирусом ковид- 19, са којом се наше друштво успешно бори и помаже земљама западног Балкана, па је ова дигитална књига утолико значајнија, јер је доступнија на овај начин читаоцима у земљи, Србима преко Дрине и свету, а на свој начин даје свој допринос годишњици смрти ове велике српске сликарке.

Књигу може свако погледати на сајту ЕДЦ Бања Лука, издања.

Текст и фото: Божа Марковић


# Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин фотографија Надежда Петровић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима