Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки центар за социјални рад покреће услугу "помоћ у кући"

rss

22.06.2016. Душан Стевановић

У оквиру пројекта “Смањење друштвене искључености у руралним областима кроз одрживу услугу помоћ у кући” који се реализује у општинама Алексинац и Ражањ, а који је финансиран од стране ЕУ, у периоду од 7-9. јуна шест будућих неговатељица које ће радити на услузи помоћ у кући је прошло практичну обуку у Ваљеву.

Алексиначки центар за социјални рад покреће услугу "помоћ у кући"

Током три дана обуке, неговатељице из Алексинца и Ражња су заједно са Каритасовим неговатељицама из Ваљева, које имају вишегодишње искуство, заједно обилазиле старије особе - кориснике услуге помоћ у кући. На тај начин су имале прилику да стекну додатни увид у рад на терену и упознају се са специфичним проблемима различитих циљних група.

Учеснице обуке су се изјасниле да су им пружене информације обогатиле досадашње искуство, и дале добру основу за квалитетније обављање послова помоћи у кући, јер је обука заснована на практичним вежбама за решавање проблемских ситуација у конкретним животним условима.

Неговатељице су ову прилику искористиле и да се упознају са осталим социјалним пројектима које реализује Каритас Ваљево али и за дружење са колегама.

Почетак рада неговатељица на територији општина Алексинац и Ражањ планиран је за 21. јун.

Пројекат који се реализује у Ражњу и Алексинцу део је ширег пројекта “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра и који има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући  Роме и Ромкиње и други.

ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова ,  који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области  социјалне  и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.

Пројекат спроводи Делегације Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).


# општина Центар за социјални рад јавна предузећа Ражањ удружења грађана Ваљево помоћ у кући
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима