Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Помоћ у кући за 80 најугроженијих

rss

27.04.2016. Душан Стевановић

У Алексинцу и Ражњу почиње реализација пројекта “Помоћ у кући” у оквиру програма “Европска подршка инклузивном друштву” који финансира Европска унија уз финансијско учешће Центра за социјални рад Алексинац и Општине Ражањ.

Помоћ у кући за 80 најугроженијих

Закључивањем Уговора о сарадњи 23.02.2016. године између Каритаса Србије, општине Алексинац, општине Ражањ, Центра за социјални рад општине Алексинац и Центра за социјални рад општине Ражањ званично је отпочела реализација пројекта под називом “Смањење друштвене искључености у руралним областима кроз одрживу услугу помоћ у кући”. 

Укупна вредност пројекта је 134.698 евра, од чега бесповратна средства у износу од 119.800 евра обезбеђује Европска Унија, а суфинансирање у износу од 14.897 евра Центар за социјални рад Алексинац и општина Ражањ.

Пројекат предвиђа успостављање служби за пружање услуга помоћ у кући при центрима за социјални рад општина Ражањ и Алексинац.

Сврха услуге помоћи у кући јесте подршка у задовољењу свакодневних животних потреба особама које нису у стању да независно живе у својим домовима без редовне помоћи у активностима дневног живота, неге и надзора, при чему је породична подршка недовољна или није расположива.

Успостављање и уређење обе службе према националним стандардима за пружање услуга и уз задовољавање свих квалитета који су прописани за поступак лиценцирања биће праћено и кадровским јачањем центара за социјални рад кроз ангажовање неговатељица и стручних радника.

Главни циљ пројекта који ће трајати 18 месеци је да се услуге помоћи у кући учине доступним за 80 најугроженијих старијих особа са територије општине Алексинац и Ражањ, али и обезбеђивање хигијенских услуга (купање, бријање и сл) и услуга вешераја у објекту Каритаса за кориснике из ромских насеља са територије општине Алексинац.

Предвиђено је да током трајања пројекта, најмање 30 корисника користи ову врсту услуга. Увођењем ових услуга, с једне стране, ускладиће се постојећи општински правилници о услугама помоћи у кући са Законом о социјалној заштити, а са друге омогућити да крајњи корисници који нису имали приступ овим услугама, услугу добију у непосредном окружењу у којем живе.

Услуге покренуте пројектом поштоваће минималне стандарде прописане од стране Републичког завода за социјалну заштиту, па у том смислу треба поменути да ће главни део средстава пројекта бити утрошен на набавку возила за услугу помоћ у кући, обуку и ангажовање стручних радника и неговатељица, као и даље професионално усавршавање пружалаца поменутих услуга уз помоћ стручњака.

До сада је од планираних активности на пројекту реализована обука за будуће неговатељице, од којих ће њих шест, након стручне праксе у Каритасу, бити ангажовано у директном раду са  корисницима.

Такође, у марту месецу, изменама релевантних правних аката Центара за социјални рад општина Алексинац и Ражањ, започете су припреме за добијање лиценце од стране ресорног министарства за пружање ове услуге у складу са важећим Законом о социјалној заштити.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра,  има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући  Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017.

Пројекат спроводи Делегације Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).


# Алексинац општина Центар за социјални рад ЕУ Каритас Ражањ помоћ у кући
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима