Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Реализација програма "Помоћ у кући" у руралним областима

rss

31.03.2017.

У оквиру програма “Европске подршке инклузивном друштву” Каритас Србије у сарадњи са Општинама Алексинац и Ражањ и њиховим центрима за социјални рад реализује пројекат под називом “Смањење друштвене искључености у руралним областима кроз одрживу услугу помоћ у кући”

Реализација програма "Помоћ у кући" у руралним областима

Пројекат траје 18 месеци и завршава се крајем јуна ове године.

Пројекат за циљ има успостављање услуге помоћ у кући за 80 особа које живе у руралним и теже доступним насељима Алексинца и Ражња. Сврха oве услуге је  подршка у задовољењу свакодневних животних потреба особама које нису у стању да независно живе у својим домовима без редовне помоћи у активностима дневног живота, неге и надзора, при чему је породична подршка недовољна или није расположива.

Сем саме услуге која улази у девети месец реализације, од планираних активности на пројекту до сада су успешно завршене теоријске и практичне обуке за неговатељице и стручне раднике, док су надлежном министарству предати захтеви за лиценцирање  Центара за социјални рад у обе општине. Додатну подршку локалном становништву у оквиру истог пројекта  пружа канцеларија Каритаса у Алексинцу кроз бесплатну услугу прања и сушења веша и других хигијенских програма.

Програм “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра,  има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући  Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области  социјалне  и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.

Пројекат спроводи Делегације Европске уније у Републици Србијим у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


# Алексинац општина Центар за социјални рад јавна предузећа ЕУ Каритас Ражањ удружења грађана помоћ у кући
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима