Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Случајеви несталих беба, трага се за документацијом

rss

23.05.2019. РТС

Не стишавају се реакције на доказе које је изнела Владина комисија за нестале бебе о случају мушкарца из околине Алексинца, чији је досије о усвојењу нестао у Центру за социјални рад.

Фото: архива

У медијима се појавила и информација да су наводно и близнакиње рођене у Алексинцу раздвојене, односно да је једна дата на усвојење. У Центру за социјални рад потврђују за РТС да је нестало 29 досијеа, из периода из 1976. до 1984. године и наводе да интензивно трагају за овом документацијом.

Директорка Центра за социјални рад у Алексинцу Јасна Николић навела је у саопштењу за РТС да је у периоду од 1976. до краја 1984. године спроведено 29 поступака усвојења.

"Сва та усвојења уписана су у књигу усвојења, али стоји и чињеница да нема предмета-досијеа усвојеника. Ову чињеницу први пут смо установили приликом селидбе у нови простор за рад, 2017. године, и то констатовали службеном забелешком, а од кад предмети недостају немамо податак", каже Јасна Николић.

Додаје да је у циљу проначажења досијеа проверена архива Центра, архива општине Алексинац, архива Службе дечје заштите, Историјски архив Ниш (да није дошло до излучивања архивске грађе), да је контактирана Матична служба у Алексинцу и Житковцу, Основна школу у Житковцу, Пријавно-одјавна Служба ПС Алексинац, а све у циљу утврђивања идентитета биолошке мајке подносиоца захтева.

Како је истакла, уколико буде потребно, на захтев надлежних органа (Тужилаштва, суда), Центар ће дати на увид сву документацију коју посеудује, а у циљу утврђивања праве истине и релевантних чињеница.

"Због свих ових натписа у новинама које бацају сенку на нашу професију, данас није лако бити радник Центра у Алексинцу. Актуелно данас у Центру не ради ни један радник из тог периода. Одговорно тврдим да се данас у Центру за социјални рад општине Алексинац послови обављају легитимно, транспарентно и у складу са важећим законима. У интересу је Центра за социјални рад са се октрије истина и у том правцу предузимамо кораке за проналажење наведених предмета", истакла је у саопштењу Јасна Николић.

Претходно је члан Владине комисије Радиша Павловић рекао за РТС да, према њиховим сазнањима, једна од близнакиња није усвојена у Алексинцу. Комисија такође чува идентитет човека из околине Алексинца који се њима обратио са сумњом да је усвојен.

Извор: Радио телевизија Србије


# Радио Телевизија Србије Центар за социјални рад крађа РТС Јасна Николић бебе
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима