Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Гости Н1: Доказали смо да нисмо лудаци који су умислили да су им деца отета

rss

24.05.2019. Н1

Први конкретни докази о отмици беба у Србији за родитеље и чланове Комисије Владе за истраживање ових случајева значе много, кажу да се њихов труд исплатио и да више нико не може да их назива "будалама или лудацима који су умислили да су им деца нестала".

Фото: Н1

Радиша Павловић из те комисије каже у емисији 360 степени да родитељи не траже закон који ће све случајеве завршити материјалном одштетом, већ желе да се отета деца пронађу.

Павловић је претходних дана у јавност изнео податке да се дошло до првих доказа да је беба рођена у болници у Крушевцу 1981. године - отета. Реч је о дечаку који живи у околини Алексинца и који је по рођењу дат на усвајање. Тај мушкарац се обратио Удружењу за истину и правду о бебама како би сазнао ко су ми биолошки родитељи.

"После неуспешних одлазака усвојеника у центар за социјални рад неколико пута, ми смо покушали да му помогнемо да пронађе податке о себи. Отишли смо с њим, јер су му рекли - дођите с Радишом Павловићем. Ја сам дошао, питао их да дају податке. Одговор је први био да директорка није ту...два дана касније долазимо поново, кажу - тај досије не постоји. Од 1976. до 1985. не постоје документа, 28 досијеа. Па где су", упитао је Павловић.

Он каже да сви досијеи морају да се држе под кључем.

"Морају да се трајно чувају. Неко за то мора да буде кажњен....Најшокантније је када долази правник цента који је син човека који је потписао незаконито решење о усвојењу....Ми сада знамо да су људи који су обављали функције у такозвано Титово време, моћници ресора државне безбедности умешани до гуше у наше случајеве. Па није случајно што имам полицијско обезбеђење", казао је Павловић.

Павловић наглашава и да не жели да се користи термини "крађа беба", већ "отмица".

"Несталу особу можете правно да прогласите мртвом, намерно је спинована та варијанта да би се онемогућили покушаји родитеља да дођу до коначне истине. Случајеви отмице деце не застаревају никада", објаснио је.

Једна од мајки које тврде да су им бебе отете Љиљана Миловановић каже да родитељи трпе, како се изразила, "психичко силовање" свих ових година.

"Ја сам се породила 3. марта 1975. године. Без иједног документа о смтри детета, без сазнања о томе шта се десило, одселили смо се за Канаду. Године 2011. када сам, након распада Југославије, хтела да извадим српска документа за моју породицу, добила сам извод из матичне књиге рођених за дете које је умрло. Не, кажу, то дете је живо", почела је своју причу Миловановић.

Каже, године су пролазиле, а она је покушавала да сазна истину, борила се сама.

"Хтела сам да се упознам са свиме, да се борим сама...Онда сам почела преко група, па преко амбасаде Канаде, преко ЕУ, преко заштитника грађана, који је ишао у Крушевац, сваки пут кад одем у болницу кажу унистено у поплавама. Овај дечко из Алексинца, као и моја ћерка, има две пријаве рођења. Моја ћерка се рађа 3. марта, умире 4. марта, заводи се 4. марта са мојим фалсификованим потписом, да би после месец дана добила вакцине с фалсификованим потписом бабице. Ту је све почело, у болници", казала је Миловановић.

Обратила се, каже, свима.

"Покуцала сам на сва могућа врата, али проблем је у болници, сво зло је тамо почело, у Крушевцу. Овај дечко је исто рођен у Крушевцу, исти матичар заводи и њега и моје дете, то је ван памети", рекла је.

Како је рекла, подносила је и кривичну пријаву, која је одбијена.

"Прво сам предала кривичну пријаву, узела адвоката. Пријава је одбијена са објашњењем да морам да им дам конкретне радње, конкретно време, конкретне људе. Ја сам им одговорила да ако вам дам све конкретно, то значи да сам ја видела ко је моје дете украо...Хаос је у свим установама, можда ће звучати грубо , али ово је једно психичко силовање за ових 10 година. Болница је дужна да чува сву документацију, дужна је да нам је да кад затражимо. То је мене разочарало не само у наше људе, него и у државне установе. Ја само тражим истину о свом детету које је мистериозно нестало", рекла је.

Наглашава да се "стално форсира застарелост".

"Застарелост за отмицу беба не постоји, кад би отмете дете, тај криминал не застарева. Ни полиција ни држава не смеју да стану. Е пошто су се вадили на застарелост, ја сам тужила болницу и државу, не због материјалне одштете него за одговорност, јер су дужни да чувају нашу документацију. Судимо се већ више од четири године, сад смо у вакууму, шта ће бити, не знам, ја једино знам да морам да наставим, да покушам да нађем своје дете", казала је Миловановић.

Гости Н1 наглашавају да ни доношење закона о несталим бебама неће решити њихове проблеме.

"Хајде и да добијемо и најсавршенији закон да се наш проблем реши, али ко ће тај закон спровести. У Србији не постоји правосуђе које то може да спроведе. Сви ми који се 17 година боримо, знамо како изгледа суочавање с правосуђем. Сви ови списи јасно говоре какво је то правосуђе", казала је заменица председника Удружења за истину и правду о бебама Миланка Момчиловић, која сумња да су јој отети и брат и дете.

"Ја сам мајка и сестра од тих беба, с тим се борим целог живота, ја сам приморана као и сви други да тражим сама, због недостатка воље да се моји случајеви реше...Не тврдим да сам још пронашла, док не добијем ДНК анализу. Радиша и ја смо месецима покушавали да видимо тог дечака, не да му приђемо, не да му се обратимо, али просто смо хтели да проверимо, јер смо кроз документацију уочили да мора да се провери", рекла је.

Она каже и да су током сваког покушаја провере, били праћени.

"Сваки наш повратак кући, праћен је неком јурњавом, пратили су нас колима, на једној ракрсници у Крагујевцу, на нас је налетео црни џип, без таблица. Ми смо тај случај пријавили. Али, као и сви претходни, ниједна наша пријава није решена", изјавила је Момчиловић.

О критикама других удружења родитеља на њихов рад, кажу - морамо да сарађујемо с државом.

"Цела та прича...Па ја сам родила то дете, моја мајка је умрла, није дочекала да сазна истину о свм сину и унуку...И јако ме вређа чињеница да нас људи називају погрдним именима, да сарађујемо с државом. А извините, с ким да сарађујемо? Проблем не могу да реше ванземлајци, мора да се укључи држава, мој проблем мора да реши држава...Па чекајте, чији је сарадник Игор Јурић ако се изборио за то да се донесе закон који је добар за сву децу", нагласила је Момчиловић.

Павловић каже да је неопходна сарадња свих држава бивше Југославије, јер проблем није само у Србији.

Извор: Н1


# Алексинац Крушевац отмица Центар за социјални рад крађа бебе Телевизија Н1 Радиша Павловић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима