Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сећање на погинулог Руса октобра 1944. у Рутевцу

rss

01.11.2020. Божа Марковић

По први пут ове године обновљено је сећање на једног Руса, припадника Црвене армије, који је страдао октобра 1944. године у Рутевцу, на излаз ка Вукашиновцу, од Немаца који су се повлачили из Алексинца.

Сећање на погинулог Руса октобра 1944. у Рутевцу

Иницијатива је остварена захваљујући Друштву српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" из Житковца, која је прихваћена у Рутевцу. У активности су учествовали и чланови Удружења грађана "Морава" из Бобовишта и Удружење пензионера "Цар Лазар" из Крушевца.

Присутни су одали почаст погинулом црвеноармејцу на месту његове погибије полагањем венца, цвећа и паљењем свећа.

На скупу је говорио Драгољуб Ивковић - Гаља, савременик тог трагичног времена, који је показао место, по његовом сећању, где је Рус погинуо. Говорио је да се водила борба и да је 28 Немаца погинуло у тој борби.

Руси су дошли из правца Брадарца и код кућа "Бежанаца", на улазу у село, из правца Алексинца, упалили један мали објекат, а два код куће Драгомира Грујића, тако да су положаји били осветљени и Немци су ушавши у ту зони разбијени. О томе је говорио овај крепки Рутевчанин, као и то да су у редовима Немаца били фолксдојчери из Баната. Њих је препознао његов деда који је био у заробљеништву и знао је немачки. Због његовог знања језика спасио је и своју жену, јер су Немци хтели да са собом поведу и две краве. Жена је молила да оставе бар једну, на шта су Немци решили да је стрељају. Међутим, деда је одвукао из дворишта у шљивак и тиме је спасио.

Игром случаја данас је присуствовао овом догађају један Вукашинчанин, који се сећа, да су људи по обичају долазили да одају почаст погинулом Русу, да су га жене окитиле цвећем и на одар приносиле грожђе и воће.

Љубивоје Ранђеловић, пензионисано војно лице, говорио је о томе да је јединица Руса била око триста војника, са четири топа, који су били постављени поред пута за гробље, одакле су тукли долазећу колону Немаца. Говорећи о овој активности рекао је да се клањање сенима овом погинулом руском војнику, палећи свеће и полажући цвеће, ми симболично одајемо почаст многим руским војницима, који су се борили за спас и слободу српског народа од фашизма, што никада не смемо заборавити. Завршио је говорећи стихове руске патриотске песме "Бесметни пук": "Бесмртни пук данас је на проби

"Као метроном лупају срца живих,

и победа никад неће изгубити сјај,

јер ми поштујемо своје заштитнике.

...Наши хероји живе у Господа,

колико тога су морали да претрпе!

Клеветници, све ваше истине и лажи,

Ви никад нећете укаљати образ војника!

До краја је испунио дуг,

Бесметни пук - свети пук."

О овом догађају се у Рутевцу, као што се види, много зна, али сматрају да је потребно да се на ово место постави једно скромно обележје палом црвеноармејцу и тиме повећа број споменика Русима који су се борили за нашу слободу, у разним периодима, којих највише има на територији Општине Алексинац, којима су Алексинац и Руси златним словима исписали историју Србије, а Руси тиме доказују и показују наше заједништво по крви, вери и оружју.

Текст и фото: Божа Марковић


# Божа Марковић - Несврћанин Рутевац Вукашиновац Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима