Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sećanje na poginulog Rusa oktobra 1944. u Rutevcu

rss

01.11.2020. Boža Marković

Po prvi put ove godine obnovljeno je sećanje na jednog Rusa, pripadnika Crvene armije, koji je stradao oktobra 1944. godine u Rutevcu, na izlaz ka Vukašinovcu, od Nemaca koji su se povlačili iz Aleksinca.

Sećanje na poginulog Rusa oktobra 1944. u Rutevcu

Inicijativa je ostvarena zahvaljujući Društvu srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" iz Žitkovca, koja je prihvaćena u Rutevcu. U aktivnosti su učestvovali i članovi Udruženja građana "Morava" iz Bobovišta i Udruženje penzionera "Car Lazar" iz Kruševca.

Prisutni su odali počast poginulom crvenoarmejcu na mestu njegove pogibije polaganjem venca, cveća i paljenjem sveća.

Na skupu je govorio Dragoljub Ivković - Galja, savremenik tog tragičnog vremena, koji je pokazao mesto, po njegovom sećanju, gde je Rus poginuo. Govorio je da se vodila borba i da je 28 Nemaca poginulo u toj borbi.

Rusi su došli iz pravca Bradarca i kod kuća "Bežanaca", na ulazu u selo, iz pravca Aleksinca, upalili jedan mali objekat, a dva kod kuće Dragomira Grujića, tako da su položaji bili osvetljeni i Nemci su ušavši u tu zoni razbijeni. O tome je govorio ovaj krepki Rutevčanin, kao i to da su u redovima Nemaca bili folksdojčeri iz Banata. Njih je prepoznao njegov deda koji je bio u zarobljeništvu i znao je nemački. Zbog njegovog znanja jezika spasio je i svoju ženu, jer su Nemci hteli da sa sobom povedu i dve krave. Žena je molila da ostave bar jednu, na šta su Nemci rešili da je streljaju. Međutim, deda je odvukao iz dvorišta u šljivak i time je spasio.

Igrom slučaja danas je prisustvovao ovom događaju jedan Vukašinčanin, koji se seća, da su ljudi po običaju dolazili da odaju počast poginulom Rusu, da su ga žene okitile cvećem i na odar prinosile grožđe i voće.

Ljubivoje Ranđelović, penzionisano vojno lice, govorio je o tome da je jedinica Rusa bila oko trista vojnika, sa četiri topa, koji su bili postavljeni pored puta za groblje, odakle su tukli dolazeću kolonu Nemaca. Govoreći o ovoj aktivnosti rekao je da se klanjanje senima ovom poginulom ruskom vojniku, paleći sveće i polažući cveće, mi simbolično odajemo počast mnogim ruskim vojnicima, koji su se borili za spas i slobodu srpskog naroda od fašizma, što nikada ne smemo zaboraviti. Završio je govoreći stihove ruske patriotske pesme "Besmetni puk": "Besmrtni puk danas je na probi

"Kao metronom lupaju srca živih,

i pobeda nikad neće izgubiti sjaj,

jer mi poštujemo svoje zaštitnike.

...Naši heroji žive u Gospoda,

koliko toga su morali da pretrpe!

Klevetnici, sve vaše istine i laži,

Vi nikad nećete ukaljati obraz vojnika!

Do kraja je ispunio dug,

Besmetni puk - sveti puk."

O ovom događaju se u Rutevcu, kao što se vidi, mnogo zna, ali smatraju da je potrebno da se na ovo mesto postavi jedno skromno obeležje palom crvenoarmejcu i time poveća broj spomenika Rusima koji su se borili za našu slobodu, u raznim periodima, kojih najviše ima na teritoriji Opštine Aleksinac, kojima su Aleksinac i Rusi zlatnim slovima ispisali istoriju Srbije, a Rusi time dokazuju i pokazuju naše zajedništvo po krvi, veri i oružju.

Tekst i foto: Boža Marković


# Boža Marković - Nesvrćanin Rutevac Vukašinovac Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima