Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ромску децу у Алексинцу преко интерактивног буквара мотивишу да уче

rss

21.09.2018. Јужне вести

Деца ромске националности најчешће напуштају школовање, те су због тога у 4 основне школе у Алексинцу прошле године почели да користе интерактивне букваре, како би заинтересовали малишане да уче.
Педагошка асистенткиња Наташа Петровић, која је прошла обуку и ради са ромском децом, каже да они на другачији и интересантнији начин уче слова, те да је то мотивација за њих да долазе на часове.

Деца ромске националности кроз игру уче да читају и пишу; фото: Удружење Ромкиња "Нада"

Према подацима Министарства просвете, између 10 и 15 % ђака једне генерације у Србији не упише или не заврши основну школу, а међу њима је највише деце ромске националности. Они у образовању проведу само половину времена које у школи проведу неромска деца, а већина њих нема ни предшколско образовање, па када крену у школу долазе у потпуно нову средину. Другачији вредносни системи и начин живота школараца за њих је изазов, те су све то разлози због којих одлучују да напусте школу у раним разредима.

То су само неки од разлога што су у Алексинцу почели да користе интерактивне букваре у раду са младим Ромима, а циљ је да децу заинтересују за школу и учење.

Интерактивне букваре "Цоприџ" током претходне школске године користило је 193 ученика, који су уз помоћ асистената лакше учили да читају и пишу, а самим тим и савладају градиво у школи. Председница Удружења Ромкиња "Нада" из Алексинца и педагошка асистенткиња Наташа Петровић каже да им је жеља била да деци приђу кроз игру.

Верујем да је један од начина да задржимо ромску децу у школи да им покажемо да је учење забавно и да у њима пробудимо жељу да и сваког следећег дана дођу по још знања - додаје Петровићева.

Петровићева каже да овакав буквар олакшава рад са децом, као и да је њима привлачан, јер кроз игру уче да читају и пишу, преко апликације која "прича причу" и прати редослед слова. Деци која теже савладавају почетно читање и писање интерактивни буквар даје целу слику и објашњава како се пише слово.

Приметила сам да деца понављају имена ликова која се помињу у апликацији. Сталним понављањем одређених слова олакшавају координацију покрета, тако да много лакше пресликавају слова на папир - појашњава.

У Алексинцу ради са децом из различитих ромских насеља, које мотивише да уз интересантан начин учења не напусте школовање, а каже да у раду са њима импровизује и проналази различите материјале како би их мотивисала да лакше савладају почетно писање и читање.

Деца иако не примењују "традиционални" модел учења долазе до истих сазнања, али на интересантнији начин, а апликацију коју су добили користиће и наредне 3 године, да би ученици постигли што боље резултате. Иначе, педагози су заинтересовани да и након тога овим букваром мотивишу младе Роме да се школују.

Напомињу да у стратегији развоја образовања у Србији, које је донело Министарство просвете, пише да сва деца, без обзира на социјалне, економске, здравствене, регионалне, националне, језичке, етничке, верске и друге карактеристике, до 2020. године морају да буду обухваћена квалитетним основним образовањем и васпитањем. Циљ је да се број ђака који не упишу основну школу или одустану од осмогодишњег школовања смањи на највише 5 %, а да минимално 95 % оних који су завршили основну школу настави са средњим образовањем.

Аутор: Ј.А. Извор: Јужне вести


# школа Министарство просвете Јужне вести Нада Удружење Ромкиња Наташа Петровић Роми
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима