Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Romsku decu u Aleksincu preko interaktivnog bukvara motivišu da uče

rss

21.09.2018. Južne vesti

Deca romske nacionalnosti najčešće napuštaju školovanje, te su zbog toga u 4 osnovne škole u Aleksincu prošle godine počeli da koriste interaktivne bukvare, kako bi zainteresovali mališane da uče.
Pedagoška asistentkinja Nataša Petrović, koja je prošla obuku i radi sa romskom decom, kaže da oni na drugačiji i interesantniji način uče slova, te da je to motivacija za njih da dolaze na časove.

Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja "Nada"

Prema podacima Ministarstva prosvete, između 10 i 15 % đaka jedne generacije u Srbiji ne upiše ili ne završi osnovnu školu, a među njima je najviše dece romske nacionalnosti. Oni u obrazovanju provedu samo polovinu vremena koje u školi provedu neromska deca, a većina njih nema ni predškolsko obrazovanje, pa kada krenu u školu dolaze u potpuno novu sredinu. Drugačiji vrednosni sistemi i način života školaraca za njih je izazov, te su sve to razlozi zbog kojih odlučuju da napuste školu u ranim razredima.

To su samo neki od razloga što su u Aleksincu počeli da koriste interaktivne bukvare u radu sa mladim Romima, a cilj je da decu zainteresuju za školu i učenje.

Interaktivne bukvare "Copridž" tokom prethodne školske godine koristilo je 193 učenika, koji su uz pomoć asistenata lakše učili da čitaju i pišu, a samim tim i savladaju gradivo u školi. Predsednica Udruženja Romkinja "Nada" iz Aleksinca i pedagoška asistentkinja Nataša Petrović kaže da im je želja bila da deci priđu kroz igru.

Verujem da je jedan od načina da zadržimo romsku decu u školi da im pokažemo da je učenje zabavno i da u njima probudimo želju da i svakog sledećeg dana dođu po još znanja - dodaje Petrovićeva.

Petrovićeva kaže da ovakav bukvar olakšava rad sa decom, kao i da je njima privlačan, jer kroz igru uče da čitaju i pišu, preko aplikacije koja "priča priču" i prati redosled slova. Deci koja teže savladavaju početno čitanje i pisanje interaktivni bukvar daje celu sliku i objašnjava kako se piše slovo.

Primetila sam da deca ponavljaju imena likova koja se pominju u aplikaciji. Stalnim ponavljanjem određenih slova olakšavaju koordinaciju pokreta, tako da mnogo lakše preslikavaju slova na papir - pojašnjava.

U Aleksincu radi sa decom iz različitih romskih naselja, koje motiviše da uz interesantan način učenja ne napuste školovanje, a kaže da u radu sa njima improvizuje i pronalazi različite materijale kako bi ih motivisala da lakše savladaju početno pisanje i čitanje.

Deca iako ne primenjuju "tradicionalni" model učenja dolaze do istih saznanja, ali na interesantniji način, a aplikaciju koju su dobili koristiće i naredne 3 godine, da bi učenici postigli što bolje rezultate. Inače, pedagozi su zainteresovani da i nakon toga ovim bukvarom motivišu mlade Rome da se školuju.

Napominju da u strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji, koje je donelo Ministarstvo prosvete, piše da sva deca, bez obzira na socijalne, ekonomske, zdravstvene, regionalne, nacionalne, jezičke, etničke, verske i druge karakteristike, do 2020. godine moraju da budu obuhvaćena kvalitetnim osnovnim obrazovanjem i vaspitanjem. Cilj je da se broj đaka koji ne upišu osnovnu školu ili odustanu od osmogodišnjeg školovanja smanji na najviše 5 %, a da minimalno 95 % onih koji su završili osnovnu školu nastavi sa srednjim obrazovanjem.

Autor: J.A. Izvor: Južne vesti

Komentara: 2


# škola Ministarstvo prosvete Južne vesti Nada Udruženje Romkinja Nataša Petrović Romi
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+5) (-1)

    Banana država. 21.09.2018.
    Verujem, u budučnosti, nekada, da če Srbi dobiti priliku da ih se tretira onako kako bi trebalo u civilizovanom svetu i u sopstvenoj poluokupiranoj državi . Do tada, do te budučnosti ,ako ne nestane Srba, moraju se presabrati, da se prebroje ,i poštujuči ,uvažavajuči sve nacionalne manjine i osetljive etničke grupe ,doneti Rezoluciju, ako 2 trečine stanovništa postane starije od 65 godina, dozvoli se naseljavanje Rusa, uz brojne privilegije jer u tom slučaju ta nacija kojoj je dve trečine stanovništva starije od 65 godina ,odumire. Brača Srbi su vrlo blizu toj situaciji... ..Kako je egzodus , bežanija mladih sve veča, vremešne starine se pitaju za sve, sve su šanse da postanemo manjina u sopstvenoj državi. ..Što se tiče naših komšija ,mlade romske dečice, to je odlična stvar , pozitivna, nisu oni problem, več mi koji šibicarimo i rasprodajemo resurse države. ...

  • (+4) (-1)

    lopovi 28.09.2018.
    Kolko pare ste uzeli za taj projekat????


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima