Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Редовна плата испред сопствене безбедности

rss

07.08.2014. Радио Алексинац

Дан рудара свечано обележавају и у предузећу „Алексиначки рудници“ које је од 1990. године највећи колектив за извођење специјализованих рударских радова у подземној експлоатацији угља у Србији.

Редовна плата испред сопствене безбедности

„Алексиначки рудници“, иако су јаме затворене већ две и по деценије, имају своје раднике, а пословање обављају у склопу Јавног предузећа за производњу угља „Ресавица“, наводи директор Богољуб Фуртула.

- Ми из године у годину повећавамо нашу продуктивност и ефективност. Радну снагу држимо негде на око 280 до 300 радника сходно потребама инвеститора, односно осталих делова предузећа где изводимо радове. Као цело предузеће ми смо у ишчекивању коначног решења нашег статуса, као и свега везаног за статус рудара у новој политици Владе Србије према јавним предузећима, а самим тим и према рудницима.

У ЈП за производњу угља „Ресавица“ формирана је радна група која је већ обишла Србију у потрази за потенцијалним лежиштима за експлоатацију угља, а да ли ће једно од тих лежишта бити и алексиначки басени, знаће се у наредном периоду, када буду објављени резултати испитивања, поручује Фуртула.

Иако је посао рудара тежак, а услови у јамама изузетно лоши, редовна примања и бенефицирани радни стаж привлаче велики број потенцијалих радника. Као и сва јавна предузећа, и „Алексиначки рудници“ су у режиму контролисаног пријема радника на основу уредбе Владе, али директор Фуртула ипак очекује да у наредном периоду буде расписан конкурс за пријем двадесетак нових рудара.

 

Коментара: 0


# Алексиначки Рудник јавна предузећа рудник Богољуб Фуртула
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима