Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

На 31. годишњицу од велике несреће рудник и даље не ради

rss

18.11.2020. Јужне вести

Уочи претходне годишњице рађен је пробни ископ угља у Алексиначком руднику, а на 31. годишњицу од велике несреће у јами је поново пусто и рудник и даље не ради.

Фото: архива

Управник градилишта Љубиша Станојевић каже да су прошле године за три дана произвели 3.000 тона најквалитетнијег угља у Србији, али да су поново затворени и да не верује да има воље актуелне власти да поново оживи овај крај. Председник Општине Алексинац Далибор Радичевић каже да подржава иницијативу рудара о обнови рудника и да су спремни да разговарају са надлежнима о томе.

"Сад све зависи од тих људи који су у врху, а они баш нису заинтересовани, баш их брига, они за себе имају", каже Станојевић који је као млад дошао у Алексиначки рудник и ту планира да буде до пензије.

Прошле године је постављен за управника градилишта када је организован пробни ископ, а тада је био оптимистичан да ће рудник поново бити отворен и да ће због квалитета угаљ сигурно наћи пут до купаца.

Оно што су тражили од нас ми смо урадили, ту пробну производњу, произвели смо за три дана 3.000 тона. Сада је све на њима. Требало је да се угаљ понуди цементарама, јер он није за широку потрошњу, већ само за индустрију и сад то држава преузима, јер смо ми државно предузеће. Не очекујемо за сад ништа право да вам кажем. С обзиром на то у каквом друштву живимо, а има најава и да ће поново бити избори, ја у наредних годину и по дана ништа не очекујем - прича Станојевић.

Иако истиче да је угаљ из рудника крај Алексинца најквалитетнији за индустрију у Србији, да има велику калоријску вредност и да је зато посебно погодан за железаре, цементаре и термоелектране, каже да не очекује ништа од актуелне власти, па ни од нове-старе министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић.

По њеним изјавама нема воље, њу угаљ не интересује, она хоће зелену енергију, да садимо печурке и да живимо од печурака и да једемо салату - каже рудар.

Његов утисак је и да градска власт у Алексинцу, као и раније, није заинтересована за обнову рудника, али сматра да би иако нису надлежни могли да покрену иницијативу да се он поново отвори, јер би то значило привреди овог краја.

Председник Општине Алексинац Далибор Радичевић у одговору који је достављен новинарима пише да би обнова и поновно отварање Алексиначког рудника веома значило грађанима. Такође истиче да има проблема, али да су спремни да разговарају са рударима и надлежнима о томе.

Доста проблема је присутно и општина је спремна да у наредном периоду активира ову тему код надлежних институција. Што се тиче предлога рудара да се производња обнови, руководство општине Алексинац подржава иницијативу рудара и спремно је да са њима одржи и неопходне састанке у циљу реализације ове иницијативе - наводи Радичевић.

Новинари су питања о обнови Алексиначког рудника послали и Министарству рударства и енергетике и одговоре очекују и од њих.

Извор


# председник општине Алексиначки Рудник Далибор Радичевић рудник Љубиша Станојевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима