Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Након 30 година: Пробна експлоатација мрког угља

rss

14.09.2019.

У Алексиначким рудницима, после 30 година паузе, поново је кренула експлоатација мрког угља.

Фото: архива

Ископ угља обустављен је убрзо након што је у рударској несрећи новембра 1989. године настрадало 90 рудара.

Управник рудника Љубиша Станојевић рекао је за Радио телевизију Србије да су рудари протеклих дана у пробном раду ископали 3.000 тоне угља.

"Поновном почетку производње надали смо се 30 година и то за за насеље Алексиначки Рудник, Алексинац и читаву околину значи нови живот", рекао је Станојевић.

Додао је да ће отварање рудника зауставити одлазак младих људи из тог краја.

Процењује се да резерве угља у Алексиначким рудницима износе шест милиона тона, а тај висококалорични мрки угаљ се користи у индустрији и термоелектранама.

Извор: Н1 / Бета

Коментара: 5


# Алексиначки Рудник рудник Суботинац угаљ Љубиша Станојевић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+23) (-10)

  Александар 15.09.2019.
  Да ли је неко питао Алексинчане да ли желе површинску експлоатацију угља и које су последице тога?

  Да ли вам је више стало до стотинак радних места, или до чистог ваздуха?

  Модерни трендови у свету су да се масовно одустаје од прљавих горива.

  Ко ће да надомести губитак произвођачима паприке из Бобовишта и околине, јер ту прљаву паприку нико неће желети да купи.

  И остаје оно вечито питање постављено председнику општине - да ли је Алексинац пољопривредна или индустријско-рударска оптшина. Када је у питању површинска експлоатације (угља и шкриљаца) онда је то неспојиво са пољопривредом.

  Мислим да без јавне расправе овакво понашање општине нема смисла!

 • (+20) (-5)

  Jovana 15.09.2019.
  Tako je Aleksandre. Borite se za svoje mesto, za zdrav život i svetlu budućnost dece. Koliko je ljudi stradalo zarad kratkoročnog profita primera je na sve strane. Na kraju, svi udišemo vazduh, i jedemo ono što zemlja rodi.

 • (+15) (-6)

  Александар 16.09.2019.
  Који је мозак дозволио површинску експлоатацију мрког угља на само пар стотина метара од фабрике воде?!?!

  Основи енергетике - еколошки проблеми, при производњи угља (Рударско-геолошки факултет)

  При производњи угља подземном експлоатацијом практично нема утицаја на животну средину, јер се применом одговарајућих метода експлоатације могу елиминисати евентуална слегања терена

  Негативан утицај површинске експлоатације, поред привременог заузимања и измене намене земљишта, где се налази лежиште угља, одражава се још и на:
  - заузимање додатног пољопривредног земљишта које се ангажује за смештај јаловине;
  - одводњавањем површинских копова врши се утицај на ниво и режим подземних вода;
  - заштитом површинских копова од површинских вода мењају се водни токови и утиче на могућност наводњавања околних парцела;
  - загађење ваздуха прашином утиче негативно на становништво и пољопривредне културе у близини копова;
  - откопавањем угља мења се рељеф земљишта, утиче на климу, измештају се постојећи објекти инфраструктуре или граде нови који служе експлоатацији угља или објектима припреме угља, чиме се такође смањују површине пољопривредног земљишта;
  - нарушавају се естетске вредности околине и долази појаве буке услед рада механизације.

 • (+12) (-4)

  С 26.09.2019.
  Боли њих пенис за животну средину. За њих је то мисаона именица која значи "еколошка такса". То ће рећи: Постоји ако може да се некако наплати. Говоримо о кадру људи који је био способан да посече 80 здравих стабала у главној улици, само да би показали како су нешто урадили у овом мандату. И ово је сад само представа за народ...иду избори, што локални што парламентарни. Ускоро ће и уљни шкриљци да се спомињу, да се доводе "стручњаци" да "процењују", па ће председник општине да иде на телевизију да објашњава како ће да нам тече мед и млеко са њим на власти...иста шема пред сваке изборе. Смејурија од државе и од власти на свим нивоима, а народ подводљив и глуп. Жали боже што смо осуђени да живимо са овакима.

 • (+13) (-3)

  С 26.09.2019.
  Чек, ово ми промаче. Јавна расправа?! У Алексинцу?! Када смо ми имали последњи пут јавну расправу о било чему? Врхушка зна најбоље шта треба! Ми сви треба да се приклонимо вољи Врховника и његових локалних сатрапа! Нисмо ми ту да мислимо, или да имамо мишљење. Стадо је ту да пасе, да слуша, и - кад дође време - да иде на клање.
  Јел нас питао неко хоћемо ли нов клозет у општини,за онолике паре које су пљунили на њега? Није. (А ни један јавни клозет у вароши....)
  Јел нас питао неко хоћемо ли саркофаг-фонтане испред Слома Културе? Није.
  Јел нас питао неко хоћемо ли да нам секу дрворед и праве ратну зону од главне улице? Није. (Штавише, рече један из општине на телевизији ономад "Може народ да протестује колико хоће, општина ће истерати своје" - парафраза)
  Ништа се ми не питамо. Како Врховник хоће, и како његови сатрапи одлуче тако ће да буде. Оловке у руке па на изборима најурити багру и вратити их тамо где припадају - на сметлиште историје!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима