Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Redovna plata ispred sopstvene bezbednosti

rss

07.08.2014. Radio Aleksinac

Dan rudara svečano obeležavaju i u preduzeću „Aleksinački rudnici“ koje je od 1990. godine najveći kolektiv za izvođenje specijalizovanih rudarskih radova u podzemnoj eksploataciji uglja u Srbiji.

Redovna plata ispred sopstvene bezbednosti

„Aleksinački rudnici“, iako su jame zatvorene već dve i po decenije, imaju svoje radnike, a poslovanje obavljaju u sklopu Javnog preduzeća za proizvodnju uglja „Resavica“, navodi direktor Bogoljub Furtula.

- Mi iz godine u godinu povećavamo našu produktivnost i efektivnost. Radnu snagu držimo negde na oko 280 do 300 radnika shodno potrebama investitora, odnosno ostalih delova preduzeća gde izvodimo radove. Kao celo preduzeće mi smo u iščekivanju konačnog rešenja našeg statusa, kao i svega vezanog za status rudara u novoj politici Vlade Srbije prema javnim preduzećima, a samim tim i prema rudnicima.

U JP za proizvodnju uglja „Resavica“ formirana je radna grupa koja je već obišla Srbiju u potrazi za potencijalnim ležištima za eksploataciju uglja, a da li će jedno od tih ležišta biti i aleksinački baseni, znaće se u narednom periodu, kada budu objavljeni rezultati ispitivanja, poručuje Furtula.

Iako je posao rudara težak, a uslovi u jamama izuzetno loši, redovna primanja i beneficirani radni staž privlače veliki broj potencijalih radnika. Kao i sva javna preduzeća, i „Aleksinački rudnici“ su u režimu kontrolisanog prijema radnika na osnovu uredbe Vlade, ali direktor Furtula ipak očekuje da u narednom periodu bude raspisan konkurs za prijem dvadesetak novih rudara.

 

Komentara: 0


# Aleksinački Rudnik javna preduzeća rudnik Bogoljub Furtula
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima