Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радници Дома у Кулини траже новац за прековремени рад са ковид пацијентима

rss

11.11.2020. Јужне вести

Док је Дом у Кулини био у карантину због ковида, неки радници месец дана нису одлазили својим кућама, радили су даноноћно како би сачували животе корисника, али за то нису плаћени, сведочи медицинска сестра Александра Денић. Као представник Синдиката запослених у социјалној заштити тражи да сви радници буду адекватно плаћени за прековремени рад са ковид пацијентима, али и да се коначно реши статус запослених у установама социјалне заштите.

Фото: архива

Крајем марта је у Дом у Кулини, у коме бораве одрасли тешко ометени у менталном развоју, ушла корона, а део радника је већ говорио о условима током епидемије.

Нова сведочења износи медицинска сестра Александра Денић, која већ 15 година ради у Кулини. Каже да је од 12. априла до 11. маја ова установа била у потпуном карантину, а оболело је 122 корисника од 300, колико тамо практично живи, као и 45 радника, међу њима и она.

Нажалост, изгубили смо једног колегу и 4 корисника, али врло је важно да људи знају да је коморбидитет наших корисника јако велики. Било је јако тешко - прича Денићева.

Она је председница синдикалне организације Дома у Кулини испред Синдиката запослених у социјалној заштити. Одлучила је да говори о проблемима пред нови талас короне који се захуктава и који можда неће заобићи ни ову установу, која је већ на списку Министарства, али је непознато колико званично има оболелих.

У карантину смо били у установи, 15 дана смо законски били обавезни да ту будемо, после тога смо могли да се тестирамо и да излазимо. Међутим, било је колега који су били у карантину од првог до последњег дана, јер је велики број колега био заражен и није било довољно људи за другу смену. У једном тренутку је било 13 сестара које су 24 сата дневно бринуле о 300 корисника - прича Денићева.

Више је проблема у установи која збрињава око 300 корисника теже и тешко ментално ометених у развоју, а објашњава да су то полупокретни, покретни и непокретни старији од 18 година, који се у Кулини налазе од тренутка смештаја, па најчешће до краја свог живота.

Истиче да је реч о тешким пацијентима, које они и хране и пресвлаче, а да је додатно било тешко бринути о онима који су имали и корону.

Имамо 7 павиљона и ту су корисници распоређени, ја конкретно радим у одељењу са повећаним ризиком, имам 59 мушких корисника полупокретних агресивних. Тамо где сам ја радила на пример нас је четворо, а имамо 30 инфузија, а ви сте онај ко доктору даје информације о стању пацијената, јер они углавном немају развијен говор или је слабо развијен, не могу сами да кажу како су. Ви сте ту да га интензивно пратите и на основу тога да лекар одреди адекватно лечење. Све то је ужасно тешко - напомиње.

(Не)плаћена тешка борба са короном

Борбу са короном у Дому у Кулини описује као "рат", јер истиче да су сви радници били под великим психичким притиском. Колеге које су долазиле на замену су, каже, брже одлазиле из Кулине и неки нису издржали ни једну смену, јер нису успели да издрже толики притисак.

Када се тих месеци сете, посебно им је тешко јер након тешке борбе нису адекватно плаћени, истиче Денићева, а проблем на који такође указује је и то што немају статус радника који су месец дана у потпуном карантину неговали тешко ометене ковид позитивне пацијенте.

Добили смо ковид додатак, тих 10 % на плату, али само здравствени радници и потом неговатељи, али сви остали не, а без њих не бисмо могли. Такође нам није исплаћен новац за рад са ковид пацијентима

Објашњава да установе социјалне заштите имају два извора финансирања - Министарство за рад и социјалну заштиту и Републички фонд за здравствено осигурање.

Међутим, РФЗО нама већ извесно време уплаћује новац само за основну плату, што значи без ноћног рада, без рада на државни празник, не преносе средства за јубиларне награде, за отпремнине, за пут што је такође велики проблем, јер смо ми од Ниша удаљени више од 40 км и самим тим реални трошкови пута су већи од 9.000 динара. До сада је установа сав тај недостатак, све те додатке на основну плату, дотирала из неких средстава који су добијани из Министарства за друге намене - појашњава процедуру.

Међутим, након карантина установу је неко тужио за ненаменско трошење пара, управо због новца који су давали радницима, каже Денићева, па од тада не примају додатке не добијају.

Управа Кулине је упутила захтев РФЗО да се тај проблем реши, али Денићева сведочи да су одговорили да они нису једини њихов извор финансирања, па је зато сада на потезу Министарство.

Ми сад чекамо да нова министарка (Дарија Кисић Тепавчевић) оформи кабинет. Искрено се надамо да ће нова министарка, која је по струци лекар, имати више слуха и да ће наћи решење за наш проблем - да ће радници социјалних установа, били они неговатељи, чистачи, спремачи, возачи, радници у кухињи, бити плаћени за рад са ковид пацијентима - напомиње.

У новом таласу вируса који је већ захватио и југ Србије Денићева каже да страхују од нове борбе и могућег карантина, јер верују да ће им сада бити још теже због зиме.

Каже да све ове проблеме знају и директор, као и Управни и Наџорни одбор, који су тражили решења од РФЗО и Министарства за социјална питања, као и да радници буду плаћени за прековремени рад, па од њих очекују одговоре и помоћ.

Извор


# синдикат Кулина коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима