Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinčanin kupio plac na Bovnu, ali nije mogao da se uknjiži zbog drugog kupca čiji je ugovor nestao iz Suda

rss

21.06.2021. Južne vesti

Prošlo je 12 godina otkako je Milan Veljković iz Aleksinca kupio deo placa na Bovanskom jezeru, ali je posle nekoliko godina, kada je počeo da gradi vikendicu i želeo da se uknjiži u Katastar, saznao da je ceo plac uknjižen na drugo ime.

Aleksinčanin kupio plac na Bovnu, ali nije mogao da se uknjiži zbog drugog kupca čiji je ugovor nestao iz Suda

Upravo je kupoprodajni ugovor drugog vlasnika zakomplikovao ceo slučaj, jer je 2019. godine nestao iz Osnovnog suda u Aleksincu, pa Veljkoviću nije jasno kako je je moguće da se plac vodi na nečije ime, kada nema za to i dokaza.

Prema izjavi i ovlašćenju koje je overio Sud u Aleksincu, Veljković je 1. decembra 2009. godine kupio deo placa na Bovnu u iznosu od 1.500 evra. Deo placa je kupio od vlasnika koji su pre toga imali zajednički posed sa aleksinačkim tužiocem Ivanom Mitrovićem, da bi kasnije došlo do fizičke deobe.

Problem se javlja kada je, kako kaže Veljković, posle nekoliko godina od kupovine otišao da se uknjiži u Katastar, ali mu to nije uspelo jer je saznao da je ceo posed pripao upravo Mitroviću sa kojim je 3. decembra 2009. godine sklopljen i kupoprodajni ugovor.

Ja sam 1. decembra kupio taj plac, oni su 3. napravili taj falsifikat za koji mogu da kažem da liči na falsifikat iz puno razloga. I sa tim overenim ugovorom je sudija otišla u Katastar i svog muža uknjižila kao vlasnika 1/1. Oni su apsolutno znali da sam ja to kupio, ali oni su sve vreme ćutali i ja sam praktično saznao kad sam otišao u Katastar da je to to - smatra Veljković.

Nedavno je nastao još jedan problem, jer kaže da je kupoprodajni ugovor kojim je Mitrović postao vlasnik placa nestao iz Suda u Aleksincu.

Taj sporni kupoprodajni ugovor 2019. godine nestaje iz Suda, ali se dalje koristi na Sudu. Zadnja tužba koju sam pisao je za utvrđenje ništavosti tog kupoprodajnog ugovora, meni je Osnovni sud u Aleksincu to odbacio - kaže on.

Ističe da je ugovor nestao i u Katastru. Iz Osnovnog suda u Aleksincu potvrđuju informaciju, te navode da se sada u toj instituciji ne nalazi original već fotokopije ugovora, kao i fotokopije odgovarajućeg ovlašćenja za zaključenje ugovora. Predmet će ističu biti rekonstruisan u zakonskom roku.

Bliže objašnjavamo da je isti zaključen kod tadašnjeg Opštinskog suda u Aleksincu te da je tačan podatak da je original kupoprodajnog ugovora nestao iz arhive Osnovnog suda u Aleksincu, što je utvrđeno početkom 2020. godine. Shodno odredbama Sudskog poslovnika, 03.03.2020. godine izdata je naredba za rekonstrukciju navedenog predmeta - navode iz Suda.

Dodaju da se original ugovora ne nalazi ni u Poreskoj upravi, kao ni u Katastru.

Napominjemo da je vezano za nestanak originala ugovora Policijskoj upravi Niš Odeljenja za korupciju dostavljen izveštaj sa imenom radnika koji je bio zadužen tim ugovorom i sa napomenom da je taj radnik zbog drugih zloupotreba već osuđen, tako da ne radi više u Sudu, a u pogledu gubitka navedenog ugovora znači vodi se postupak kod Policije i kod Tužilaštva - dodaju.

Predmet pred Apelacionim sudom

Vikendicu koju je počeo da gradi na Bovnu, Vejković ističe da je morao da otuđi.

16.decembra on meni nudi da mu ustupim deo placa, ja sam tu zadržao jedan ar ovo sam njemu ustupio za 650 evra i to je sad predmet sporova na Apelacionom sudu, kako on kupuje od mene koji sam nevlasnik. Kako se on vodi kao vlasnik, ako nema ugovor, taj predmet je na Apelacionom sudu sada - dodaje.

Novinari Južnih vesti su pozvali i tužioca Ivana Mitrovića, ali on nije želeo da komentariše ništa u vezi sa predmetom o kome govori Veljković.

To je neka parnica između nas, tako da o tome ne bih da dajem nikakve izjave, o tome se vodi sudski postupak, u toku je. To što on komentariše sudske postupke koje su u toku treba njemu da je na čast, a ja to ne želim da radim zbog moje pozicije i moje reference i svega toga - naveo je Mitrović.

Pomoć je, kaže Veljković, tražio od svih nadležnih institucija, pisao je i predsedniku Srbije, kao i udruženju tužilaca, ali nije dobio odgovor.

Izvor

Komentara: 0


# sud Bovan Milan Veljković apelacioni sud
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima