Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поштовати обичаје, али и мере против ширења короне

rss

06.10.2020. Јужне вести

Чешће прање руку док се спрема храна и славље у више "тура" између којих просторија треба да се дезинфикује, као и да гости буду на дистанци - препоруке су епидемиолога и члана Кризног штаба Бранислава Тиодоровића пред сезону крсних слава. Он напомиње да славе могу да прослављају уз поштовање обичаја, али и свих мера које би спречиле ширење заразе и које се спроводе и иначе.

Фото: архива

Без љубљења колача и да гости не седе преблизу - тако би требало да буду обележаване јесење славе и о томе би требало да размишљају домаћини када планирају окупљање, каже Тиодоровић.

То значи да ће домаћин проценити колико ће у његовој просторији да прима своје госте, да ту где ће да организује славу може да стане људи, а да између њих буде размак метар и по - каже Тиодоровић.

Како се вирус не би ширио домаћини треба да спроводе обичаје опрезно, а не да их се одричу и да своје госте дочекују у свом домаћинству, поручује Тиодоровић.

Слава треба да се слави у кући или у стану, а није оправдано славити у кафићима и онда је могућност заражавања сведена на минимум. Код сечења колача се не треба љубити, нити спроводити тако нешто што је ризик и треба бити на растојању. Колач се може носити у цркву и тамо се мора улазити са маском - саветује епидемиолог.

Како домаћини госте окупљају око трпезе, за храну на њој треба да буде задужен пре свега неко ко је здрав и ко је спреман да учесталије води хигијену, наглашава Тиодоровић.

Вирус је осетљив на 58,6 степени, што значи да све што се кува и пече је сигурно. Онај ко рукује храном мора да пере руке учесталије, поготово ако је сирова храна, као што је пређело. Тај ко ради са храном мора да буде врло савестан и да води рачуна о хигијјени и мора да буде здрав - образлаже епидемиолог.

Да док планирају славу домаћини морају пре свега да размишљају о свом и здрављу породице, пријатеља и кумова, као и о томе колико људи могу да стану у просторији где се слави коју треба дезинфиковати и да ли може да се организује да то буде у 2 или 3 наврата, закључује Тиодоровић.

Извор


# слава Бранислав Тиодоровић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима