Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poštovati običaje, ali i mere protiv širenja korone

rss

06.10.2020. Južne vesti

Češće pranje ruku dok se sprema hrana i slavlje u više "tura" između kojih prostorija treba da se dezinfikuje, kao i da gosti budu na distanci - preporuke su epidemiologa i člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića pred sezonu krsnih slava. On napominje da slave mogu da proslavljaju uz poštovanje običaja, ali i svih mera koje bi sprečile širenje zaraze i koje se sprovode i inače.

Foto: arhiva

Bez ljubljenja kolača i da gosti ne sede preblizu - tako bi trebalo da budu obeležavane jesenje slave i o tome bi trebalo da razmišljaju domaćini kada planiraju okupljanje, kaže Tiodorović.

To znači da će domaćin proceniti koliko će u njegovoj prostoriji da prima svoje goste, da tu gde će da organizuje slavu može da stane ljudi, a da između njih bude razmak metar i po - kaže Tiodorović.

Kako se virus ne bi širio domaćini treba da sprovode običaje oprezno, a ne da ih se odriču i da svoje goste dočekuju u svom domaćinstvu, poručuje Tiodorović.

Slava treba da se slavi u kući ili u stanu, a nije opravdano slaviti u kafićima i onda je mogućnost zaražavanja svedena na minimum. Kod sečenja kolača se ne treba ljubiti, niti sprovoditi tako nešto što je rizik i treba biti na rastojanju. Kolač se može nositi u crkvu i tamo se mora ulaziti sa maskom - savetuje epidemiolog.

Kako domaćini goste okupljaju oko trpeze, za hranu na njoj treba da bude zadužen pre svega neko ko je zdrav i ko je spreman da učestalije vodi higijenu, naglašava Tiodorović.

Virus je osetljiv na 58,6 stepeni, što znači da sve što se kuva i peče je sigurno. Onaj ko rukuje hranom mora da pere ruke učestalije, pogotovo ako je sirova hrana, kao što je pređelo. Taj ko radi sa hranom mora da bude vrlo savestan i da vodi računa o higijjeni i mora da bude zdrav - obrazlaže epidemiolog.

Da dok planiraju slavu domaćini moraju pre svega da razmišljaju o svom i zdravlju porodice, prijatelja i kumova, kao i o tome koliko ljudi mogu da stanu u prostoriji gde se slavi koju treba dezinfikovati i da li može da se organizuje da to bude u 2 ili 3 navrata, zaključuje Tiodorović.

Izvor


# slava Branislav Tiodorović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima