Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Породилиште у Алексинцу добило апарат за проверу слуха код беба

rss

01.07.2016.

Посетом породилишту у Алексинцу успешно се наставља хуманитарна акција "Блиц фондације" - “Срце за децу”, чији је циљ да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за рано дијагностиковање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади.

Фото Митар Митровић

Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер је РТС.

Свакој беби која се роди у Алексинцу од данас ће одмах по рођењу бити проверен слух. Овом породилишту је данас уручен 37-ми скрининг апарат за откривање оштећења слуха код беба у оквиру ове акције "Блиц фондације".

Без апарата за отоакустичку емисију није могуће на време открити евентуално оштећење слуха код детета. У Србији се годишње роди око 60.000 деце, а више од 300 беба има урођене проблеме са слухом. Ако се оштећење слуха открије на време дете може да уз помоћ лекара и породице до поласка у школу рехабилитује слух и правилно развије говор и интелигенцију.

Начелнику службе гинекологије и акушерства породилишта у Алексинцу, др Благоју Пејковићу уређај за неонатални скрининг је уручио Проф др Душан Милисављевић, професор Медицинског факултета у Нишу и иницијатор акције, који је тим поводом рекао:

"Било је и биће различитих хуманитарних акција, али ова акције "Блиц фондације" и компаније Рингиер Аксел Спрингер је по мени највећа и најхуманија акција која је у српско здравство увела једну нову скрининг методу и омогућила свим нашим бебама да имају сигурније и срећније детињство, а младим родитељима сигурност да њихова беба чује. Увођењем ове методе и набавком ових апарата, свакој новорођеној беби у Србији ће бити проверен слух трећег до петог дана од њеног рођења, а бебама код којих се региструје слабији слух или пад слуха, ће бити започет процес лечења у ОРЛ центрима.
Као ОРЛ професор сам пресрећан што се у Србији креће са овим програмом, јер ћемо нашој деци пружити шансу да чују и да развију говор. И због тога, још једанпут понављам да је било различитих хуманитарних акција али да је ова акција "Срце за децу" "Блиц фондације" за мене као ОРЛ лекара акција која је увела једну нову методу и омогућила новорођеним бебама шансу да чују и да развијају говор."

У Алексинцу се годишње роди око 260 беба. Захваљујући се на донацији, начелник Службе гинекологије и акушерства породилишта у Алексинцу, др Благоје Пејковић је рекао:

"Као и у већини породилишта и код нас се није радио скрининг слуха код беба. Захваљујем у име наше Службе „Блиц фондацији“, свим донаторима, покровитељима акције и свим друштвено одговорним компанијама које су се укључиле у ову акцију и омогућиле свим породилиштима да нашим бебама дамо шансу да чују и укључе се у живот".

Медицински посматрано, код деце код којих је наглувост дијагностикована и рехабилитација започета пре навршених шест месеци живота, долази до знатно бољег и бржег развоја говора у односу на децу код којих је наглувост откривена и рехабилитација започета касније. Рану дијагностику наглувости у данашње време могуће је установити већ у породилишту применом скрининг тестова - употребом портабилних електронских инструмената. Скрининг слуха све новорођене деце је једноставна метода, без ризика по здравље детета. Применом ове методе јасно се повећавају квалитет живота и могућност за социјални развој детета. Уредник "Блиц фондације" Велимир Перовић је тим поводом рекао:

"Циљ свих акција "Блиц фондације" је да наша деца буду здрава и срећна. Неонатални скрининг слуха, који ће сада бити обавезан у свим породилиштима, омогућиће да и деца која се роде са оштећеним слухом имају правилан развој и нормалан живот. "Блиц фондација" се свима захваљује који су помогли да овај племенити задатак успешно окончамо".

Опремањем свих породилишта у Србији апаратима за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади Србија ће се придружити државама које већ спроводе рани скрининиг слуха. Лекари ће бити у могућности да већ у првих неколико дана по рођењу детета утврде постоји ли било какав проблем са слухом и на време организују адекватну терапију. Тиме се пре свега детету пружа могућност да се одређени проблем са слухом на време исправи и омогући нормалан и правилан развој детета.

С друге стране, здравствени систем, али и друштво у целини, добијају мањи број деце и њихових породица које током живота имају развојне проблеме због касног откривања наглувости и глувоће.

Апарате добило 36 породилишта

У акцији “Блиц фондације” - “Срце за децу” апарате за проверу слуха код беба у протекла три месеца добила су породилишта у Нишу, Ваљеву, Вршцу, Прокупљу, Новом Саду, Шапцу, Краљеву, Чачку, Београду (Вишеградска), Сремској Митровици, Аранђеловцу, Крагујевцу, Зајечару, Лесковцу, Књажевцу, Смедереву, Кикинди, Бору, Земуну, Панчеву, Ћуприји, Параћину, Лазаревцу, Горњем Милановцу, Сомбору, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Пријепољу, Прибоју, Јагодини, Крушевцу, Бачкој Тополи, Врбасу, Новом Пазару, Тутину и Сјеници. До краја ове недеље апарате ће добити и породилишта у Алексинцу и Прешеву. Захваљујући људима добре воље и друштвено одговорним фирмама, “Блиц фондација” ће у наредних месец дана апарате за неонатални скрининг слуха обезбедити свим породилиштима у Србији.


# Душан Милисављевић Радио С породилиште Благоје Пејковић Општа болница Блиц новина Блиц фондација Велимир Перовић Биљана Вранеш
@DusanORLDusan @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима