Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Porodilište u Aleksincu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

rss

01.07.2016.

Posetom porodilištu u Aleksincu uspešno se nastavlja humanitarna akcija "Blic fondacije" - “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Foto Mitar Mitrović

Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Svakoj bebi koja se rodi u Aleksincu od danas će odmah po rođenju biti proveren sluh. Ovom porodilištu je danas uručen 37-mi skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije "Blic fondacije".

Bez aparata za otoakustičku emisiju nije moguće na vreme otkriti eventualno oštećenje sluha kod deteta. U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 dece, a više od 300 beba ima urođene probleme sa sluhom. Ako se oštećenje sluha otkrije na vreme dete može da uz pomoć lekara i porodice do polaska u školu rehabilituje sluh i pravilno razvije govor i inteligenciju.

Načelniku službe ginekologije i akušerstva porodilišta u Aleksincu, dr Blagoju Pejkoviću uređaj za neonatalni skrining je uručio Prof dr Dušan Milisavljević, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i inicijator akcije, koji je tim povodom rekao:

"Bilo je i biće različitih humanitarnih akcija, ali ova akcije "Blic fondacije" i kompanije Ringier Aksel Springer je po meni najveća i najhumanija akcija koja je u srpsko zdravstvo uvela jednu novu skrining metodu i omogućila svim našim bebama da imaju sigurnije i srećnije detinjstvo, a mladim roditeljima sigurnost da njihova beba čuje. Uvođenjem ove metode i nabavkom ovih aparata, svakoj novorođenoj bebi u Srbiji će biti proveren sluh trećeg do petog dana od njenog rođenja, a bebama kod kojih se registruje slabiji sluh ili pad sluha, će biti započet proces lečenja u ORL centrima.
Kao ORL profesor sam presrećan što se u Srbiji kreće sa ovim programom, jer ćemo našoj deci pružiti šansu da čuju i da razviju govor. I zbog toga, još jedanput ponavljam da je bilo različitih humanitarnih akcija ali da je ova akcija "Srce za decu" "Blic fondacije" za mene kao ORL lekara akcija koja je uvela jednu novu metodu i omogućila novorođenim bebama šansu da čuju i da razvijaju govor."

U Aleksincu se godišnje rodi oko 260 beba. Zahvaljujući se na donaciji, načelnik Službe ginekologije i akušerstva porodilišta u Aleksincu, dr Blagoje Pejković je rekao:

"Kao i u većini porodilišta i kod nas se nije radio skrining sluha kod beba. Zahvaljujem u ime naše Službe „Blic fondaciji“, svim donatorima, pokroviteljima akcije i svim društveno odgovornim kompanijama koje su se uključile u ovu akciju i omogućile svim porodilištima da našim bebama damo šansu da čuju i uključe se u život".

Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije. Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova - upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta. Urednik "Blic fondacije" Velimir Perović je tim povodom rekao:

"Cilj svih akcija "Blic fondacije" je da naša deca budu zdrava i srećna. Neonatalni skrining sluha, koji će sada biti obavezan u svim porodilištima, omogućiće da i deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju pravilan razvoj i normalan život. "Blic fondacija" se svima zahvaljuje koji su pomogli da ovaj plemeniti zadatak uspešno okončamo".

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

Aparate dobilo 36 porodilišta

U akciji “Blic fondacije” - “Srce za decu” aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Priboju, Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Do kraja ove nedelje aparate će dobiti i porodilišta u Aleksincu i Preševu. Zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim firmama, “Blic fondacija” će u narednih mesec dana aparate za neonatalni skrining sluha obezbediti svim porodilištima u Srbiji.

Komentara: 0


# Dušan Milisavljević Radio S porodilište Blagoje Pejković Opšta bolnica Blic novina Blic fondacija Velimir Perović Biljana Vraneš
@DusanORLDusan @ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}