Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Покренуто оснивање туристичке регије јужне и источне Србије

rss

07.09.2021. Јужне вести

Ниш, Алексинац, Сврљиг, Књажевац, Прокупље, Сокобања и Гаџин Хан биће повезани туристичком регијом јужне и источне Србије, а иницијатива за њено оснивање покренута је, како објашњавају представници ових градова и општина, како би се туристима понудила јединствена понуда и како би заједнички промовисали своје потенцијале. Како је истакнуто, пројекат ће бити готов за од две до три године.

Фото: Т. Радовановић / Јужне вести

Да идејом са споје туристичке дестинације југа и истока Србије, данас су се на нишком Природно-математничком факултету окупили представници градова и општина, као и стручњаци за туризам.

Према речима градоначелнице Ниш Драгане Сотировски, истраживања су показала да се туристи у Нишу и околини задржавају просечно око пет дана, па је идеја формирања туристичке регије да им за то време буде понуђен јединствен туристички производ.

Сматрамо да једино удруживањем можемо да имамо јединствен туристички производ који бисмо понудили туристима. Све што је у радијусу од неких 100 километара од нашег аеродрома долази у обзир и зато смо узели и делове суседног Топличког округа, пре свега Прокупље. Важно је да у једној регији имамо планине, бање, језера, реке и клисуре - објашњава Сотировски.

Идеја је и да будућа регија допринесе развоју локалне привреде, као и да заједно промовишу своје дестинације.

Када се нађемо на нашим и светским сајмовима, можемо јединствено да нудимо све ове лепоте Србије и да укључимо пре свега привреду. Без привреде са локала будућност регије није могућа и то нам је јако важно. Надам се да ћемо успети, колико год овај процес дуго трајао - каже Сотировски.

Ко ће водити пројекат знаће се када он буде расписан, истиче професор са Департмана за географију и туризам ПМФ-а Александар Радивојевић и додаје да је једна од идеја и бољи пласман пољопривредних производа.

Извор


# туризам Сокобања Прокупље Драгана Сотировски
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима