Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Старији Алексинчани на стоматолошке протезе чекају од 8 до 10 месеци

rss

13.03.2019. Јужне вести

Само један зубни техничар и два стоматолога праве зубне протезе за Алексинчане, па старији од 65 година замене за зубе чекају од 8 до 10 месеци. Доктор стоматологије Драган Стаменковић из Дома здравља појашњава да је тако због забране запошљавања и каже да им је потребан још један тим како би смањили листу чекања на којој је око 200 пацијената.

Фото: Јужне вести

Из алексиначког Дома здравља потврђују да су листе за израду стоматолошких протеза дуге и да их пацијенти чекају месецима. Тренутно их је 192, а Стаменковић појашњава да је разлог то што их праве само један зубни техничар и два стоматолога - по кадровском плану Министарства здравља и ПИО фонда.

Зубни техничар по норми израђује 24 протезе месечно, 12 пацијената - пацијенту две протезе горња и доња, тако да сваком стоматологу следује по 6 пацијената месечно. Месечна норма је на тај начин испуњена. Осим тога, у току месеца, зубни техничар у сарадњи са лекарима одради до 40 репаратура протеза месечно, а три репаратуре се нормирају као једна нова протеза. Дом здравља Алексинац вишеструко премашује задату месечну норму - појашњава Стаменковић.

Када би се повећао број стоматолога и зубних техничара, тврди, смањила би се и листа чекања. Доктор Стаменковић истиче да би тиме могли да реше огроман број пацијената који су старији од 65 година на територији Општине Алексинац, а који имају право на израду субвенционисаних, али и на бесплатне стоматолошке протезе.

Решење за то би било још један тим који чине стоматолог, стоматолошка сестра и зубни техничар. То је по садашњим нормативима немогуће, јер Закон о здравству из 2006. године предвиђа број извршиоца према броју становника на одређеној општини - додаје Стаменковић.

У Министарству здравља кажу да у стоматолошкој служби алексиначког Дома здравља има 9 запослених, али да могу без њихове сагласности да запосле раднике на одређено време - због боловања или одсуства запослених из других оправданих разлога, када за тим има потребе.

Извор

Коментара: 0


# Драган Стаменковић Алексинац Дом здравља стоматологија
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима