Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осмех као награда неговатељима за тежак посао

rss

21.08.2015. РТС

У подножју Малог Јастрепца, у селу Кулини, надомак Алексинца, у Дому за смештај одраслих живи велика породица корисника – 315 људи који од рођења живе с тежом и тешком менталном ометеношћу.

Осмех као награда неговатељима за тежак посао

Неке су заборавили родитељи и фамилија, па су им запослени у Дому и више од пријатеља.

Кориснице Дома екипа РТС-а затекла је на радној терапији са инструкторком Слађаном Живковић, која ће за који дан у пензију. Једна је од запослених која је двојицу станара Дома недавно узела на хранитељство.

"Моја породица их је супер прихватила, обострана је прилагодљивост. Моји синови су их заволели, а и дечаци су заиста добри", каже радни инструктор Слађана Живковић.

Четрдесет корисника Дома је непокретно или полупокретно. Овде их је из свих крајева бивше Југославије. Родитељи, кажу овде, ретко долазе. Статистика показује да за свега 10 одсто корисника неко током године пита.

"Ако је последњи пут видео родитеље пре пет-шест година мислите неће бити реакције, међутим, деси се да корисник другачије реагује на родитеља него на неговатеље који су са њима свакодневно", каже психолог Александра Генов.

Запослени у Дому у Кулини не крију да им је посао изузетно тежак јер су корисницима, кажу, све. Јелена Вучић као терапеут ради 27 година.

Јелена Вучић каже да када се долази на посао поблеми морају остати на капији.

"Са овим људима морате да будете као са својом децом. Максималну пажњу морате да им поклоните и да волите то што радите", прича Вучићева.

Од 2011. до прошле године из Дома у Кулини измештено је 88 малолетника. Кроз пројекат ЕУ, а у сарадњи са Центром за социјални рад у Алексинцу, пут хранитељских породица отишло је још 10 корисника.

Кроз девет станова за осамостаљење, који се налазе у кругу Дома, прошло је до сада 30 корисника. Научили су да кувају кафу, перу и спремају лакше оброке.

"Када уђете у собу где је осам до 10 непокретних особа, кажете им: добар дан, шта има ново. Не можете да очекујете одговор, али у најбољем случају ако добијете осмех, то је за нас награда", каже Војкан Станојевић, в. д. директора Дома у Кулини.

На јесен, овде ће поново прорадити економија. Садиће се, сејати и чувати живина. Биће то терапија за кориснике и уштеда на храни.

Драгана Сотировски
 


# дом Кулина Драгана Сотировски Војкан Станојевић Слађана Живковић Александра Генов Јелена Вучић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима