Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osmeh kao nagrada negovateljima za težak posao

rss

21.08.2015. RTS

U podnožju Malog Jastrepca, u selu Kulini, nadomak Aleksinca, u Domu za smeštaj odraslih živi velika porodica korisnika – 315 ljudi koji od rođenja žive s težom i teškom mentalnom ometenošću.

Osmeh kao nagrada negovateljima za težak posao

Neke su zaboravili roditelji i familija, pa su im zaposleni u Domu i više od prijatelja.

Korisnice Doma ekipa RTS-a zatekla je na radnoj terapiji sa instruktorkom Slađanom Živković, koja će za koji dan u penziju. Jedna je od zaposlenih koja je dvojicu stanara Doma nedavno uzela na hraniteljstvo.

"Moja porodica ih je super prihvatila, obostrana je prilagodljivost. Moji sinovi su ih zavoleli, a i dečaci su zaista dobri", kaže radni instruktor Slađana Živković.

Četrdeset korisnika Doma je nepokretno ili polupokretno. Ovde ih je iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Roditelji, kažu ovde, retko dolaze. Statistika pokazuje da za svega 10 odsto korisnika neko tokom godine pita.

"Ako je poslednji put video roditelje pre pet-šest godina mislite neće biti reakcije, međutim, desi se da korisnik drugačije reaguje na roditelja nego na negovatelje koji su sa njima svakodnevno", kaže psiholog Aleksandra Genov.

Zaposleni u Domu u Kulini ne kriju da im je posao izuzetno težak jer su korisnicima, kažu, sve. Jelena Vučić kao terapeut radi 27 godina.

Jelena Vučić kaže da kada se dolazi na posao poblemi moraju ostati na kapiji.

"Sa ovim ljudima morate da budete kao sa svojom decom. Maksimalnu pažnju morate da im poklonite i da volite to što radite", priča Vučićeva.

Od 2011. do prošle godine iz Doma u Kulini izmešteno je 88 maloletnika. Kroz projekat EU, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Aleksincu, put hraniteljskih porodica otišlo je još 10 korisnika.

Kroz devet stanova za osamostaljenje, koji se nalaze u krugu Doma, prošlo je do sada 30 korisnika. Naučili su da kuvaju kafu, peru i spremaju lakše obroke.

"Kada uđete u sobu gde je osam do 10 nepokretnih osoba, kažete im: dobar dan, šta ima novo. Ne možete da očekujete odgovor, ali u najboljem slučaju ako dobijete osmeh, to je za nas nagrada", kaže Vojkan Stanojević, v. d. direktora Doma u Kulini.

Na jesen, ovde će ponovo proraditi ekonomija. Sadiće se, sejati i čuvati živina. Biće to terapija za korisnike i ušteda na hrani.

Dragana Sotirovski
 


# dom Kulina Dragana Sotirovski Vojkan Stanojević Slađana Živković Aleksandra Genov Jelena Vučić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima