Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тендер за сечу дрвореда је намештен

rss

11.05.2019. Данас

Упркос противљењу грађана, прекјуче у раним јутарњим сатима ЈКП Алексинац довршило је сечу дрвореда од 45 стабала, које ће бити замењено стаблима канадског јавора. И док грађани тврде да је на делу прави екоцид, јер су посечена здрава стабла, у општини Алексинац истичу да то није тачно и да су липе уклоњене, јер су извор алергена и „подижу“ тротоаре.

Фото: Фејсбук

Бобан Ранђеловић, одборник ДС у алексиначкој општини, каже за Данас да су општински органи читав посао око сече дрвећа урадили мимо закона.

– Сеча је почела без било каквог решења, а оно је издато тек када сам ја покренуо то питање и датирано је на 3. мај. Упркос томе што је изабрано предузеће на тендеру које ће се бавити реконструкцијом улице и чија је једна од обавеза сеча стабала, општина је посао поверила комуналном предузећу. То указује да је тендер намештен, због чега сам поднео кривичну пријаву. Комуналци су сечу почели у недељу у раним јутарњим сатима, па је све личило на оно већ познато рушење у Савамали, а довршили су га прекјуче у зору уз асистенцију полиције, каже Ранђеловић и додаје да је пре десетак година урађен пројекат уређења центра, али он није заживео, па је лане урађена ревизија која није прошла јавну расправу. Град је платио и процену Института за шумарство и добио мишљење да су стабла наводно болесна.

– Међутим, голим оком се види да је дрвеће у одличном стању и да није труло, тврди Ранђеловић и додаје да би требало да реагују сва еколошка удружења. Дејан Николић, члан скупштинског одбора за екологију, пита на основу чега је утврђено да је дрвеће болесно.

– Дрво може да се сече само ако није здраво или уколико угрожава безбедност људи или објеката, а ниједан услов није испуњен. Челни људи Општине требало би да објасне и да ли су ЕБРД, која делом финансира пројекат уређења Алексинца, упознали са тим да је дрвеће здраво. Јер ако нису, требало би да знају да ова банка не финансира сечу здравих стабала, каже Николић и додаје да су грађани који протестују због сече покушали да са чињеницама упознају министра екологије Горана Тривана, али да од њега нису добили одговор. Ипак, министар екологије ових дана је објаснио за медије да на основу увида у фотографије сва стабла у Алексинцу нису била за сечу.

Челни људи у општини и даље тврде да је дрвеће болесно и да неће преживети реконструкцију центра. Од Ненада Станковића (СНС), председника Општине, покушали смо да добијемо неколико одговора – да ли је ЕБРД зна да су стабла здрава, по ком решењу је обављена сеча и зашто је за њу задужено комунално предузеће, али смо добили само овакав одговор: „То је много питања на која ја не могу и не желим да одговарам телефоном. Све што се ради у складу је са документацијом, а део је припреме уређења шеталишта. Пошаљите ми питања на општински мејл.“ На питање како гласи мејл, добили смо „одговор“ – у виду прекида везе.

Министарство: Сеча на основу елабората

У Министарству заштите животне средине кажу за Данас да су након што су добили информацију од грађана о сечи стабала затражили информације од председника Општине. „Добили смо писмену информацију да је уклањање стабала обављено на основу елабората и према упутству Института за шумарство“, категорични су у Министарству, иако су раније саопштили да су закључак о „здравим стаблима“ донели на основу фотографија и упутства Института за шумарство. Данас је остао ускраћен за одговор да ли је ЕБРД упозната са сечом у Алексинцу и да ли ће након тога ускратити новац граду на Моравици.

Извор: Данас / Аутор: М. Р. Миленковић


# Алексинац Бобан Ранђеловић општина фотографија Дејан Николић Ненад Станковић сеча стабала главна улица Данас
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима