Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележен дан акцијаша (Посвета Н. Х. Ратку Јовићу Душку)

rss

01.04.2016. Милан Милојевић

Клуб бригадира "О-рук" генерација и Удружење бораца народноослободилачког рата општине Алексинац на достојанствен начин и бројним активностима обележили су први април, Дан омладинских радних акција.

Обележен дан акцијаша (Посвета Н. Х. Ратку Јовићу Душку)

Времешни и оседели бригадири, трасери и команданти бригада још једном су се подсетили на прелепе дане добровољног рада на градилишта широм Југославије. Овогодишње обележавање било је посвећено народном хероју Ратку Јовићу Душку.

Делегације бригадира и бораца положиле су цвеће на месту формирања прве омладинске радне бригаде у Чукуровцу. Ова бригада формирана је 9. јула 1944 године, на дан почетка седме непријатељске офанзиве. Њен први командант био је Мома Ракић. Цвеће је положено и на месту погибије Ратка Јовића, такође у Чукуровцу и то 13. јула 1944 године.

У основној школи "Аца Синадиновић" за присутне ученике и грађане одржан је мали час историје о лику човека чије име школа носи. Аца Синадиновић је у села среза Моравског дошао из свог родног Млачишта, на Чемернику, са задатко да помогне формирање О. Р. Б. у Чукуровцу заједно са Срђаном Родићем Марком из Крушевца. Током седме офанзиве, јула месеца, обојица су погинули у Лоћики.

У Житковцу цвеће је положено на обезглављену спомен бисту Ратку Јовићу у парку и код спомен плоче на железничкој станици где је Ратко службовао. На малом часу историје, ђацима ОШ "Вук Караџић", о Ратку Јовићу говорио је Драган Ристић, домаћин церемоније у Житковцу.

А увече, у Дому културе било је прелепо. Значке, повеље, слике. Билтен о историјату добровољног омладинског рада и лику и делу народног херојаРатка Јовића Душка говорио је Мића Милојевић, секретар Општинског одбора Удружења бораца НОР-а.


# Драган Ристић Житковац Лоћика Мића Милојевић акцијаши ОРА Ратко Јовић Душко Чукуровац Аца Синадиновић ОШ Вук Караџић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима