Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležen dan akcijaša (Posveta N. H. Ratku Joviću Dušku)

rss

01.04.2016. Milan Milojević

Klub brigadira "O-ruk" generacija i Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata opštine Aleksinac na dostojanstven način i brojnim aktivnostima obeležili su prvi april, Dan omladinskih radnih akcija.

Obeležen dan akcijaša (Posveta N. H. Ratku Joviću Dušku)

Vremešni i osedeli brigadiri, traseri i komandanti brigada još jednom su se podsetili na prelepe dane dobrovoljnog rada na gradilišta širom Jugoslavije. Ovogodišnje obeležavanje bilo je posvećeno narodnom heroju Ratku Joviću Dušku.

Delegacije brigadira i boraca položile su cveće na mestu formiranja prve omladinske radne brigade u Čukurovcu. Ova brigada formirana je 9. jula 1944 godine, na dan početka sedme neprijateljske ofanzive. Njen prvi komandant bio je Moma Rakić. Cveće je položeno i na mestu pogibije Ratka Jovića, takođe u Čukurovcu i to 13. jula 1944 godine.

U osnovnoj školi "Aca Sinadinović" za prisutne učenike i građane održan je mali čas istorije o liku čoveka čije ime škola nosi. Aca Sinadinović je u sela sreza Moravskog došao iz svog rodnog Mlačišta, na Čemerniku, sa zadatko da pomogne formiranje O. R. B. u Čukurovcu zajedno sa Srđanom Rodićem Markom iz Kruševca. Tokom sedme ofanzive, jula meseca, obojica su poginuli u Loćiki.

U Žitkovcu cveće je položeno na obezglavljenu spomen bistu Ratku Joviću u parku i kod spomen ploče na železničkoj stanici gde je Ratko službovao. Na malom času istorije, đacima OŠ "Vuk Karadžić", o Ratku Joviću govorio je Dragan Ristić, domaćin ceremonije u Žitkovcu.

A uveče, u Domu kulture bilo je prelepo. Značke, povelje, slike. Bilten o istorijatu dobrovoljnog omladinskog rada i liku i delu narodnog herojaRatka Jovića Duška govorio je Mića Milojević, sekretar Opštinskog odbora Udruženja boraca NOR-a.

Komentara: 0


# Dragan Ristić Žitkovac Loćika Mića Milojević akcijaši ORA Ratko Jović Duško Čukurovac Aca Sinadinović OŠ Vuk Karadžić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima