Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележен 1. април, дан Омладинских радних акција

rss

01.04.2023. Драган Јовановић Лера

Први април је дан некадашњих омладинских радних акција организованих широм Југославије и алексиначки Клуб бригадира „О*РУК генерација“ и радно и свечано обележио је празник акцијаша упркос облачном времену и киши.

Обележен 1. април, дан Омладинских радних акција

Прослава је започела полагањем цвећа на споменик у порти Цркве у Чукуровцу где је давне 1944. године формирана прва омладинска радна бригада у Србији са око 700 младих ангажованих на прикупљању летине уочи 7. непријатељске офанзиве током 2. светског рата.

На месту формирања бригаде засађена су стабла украсног дрвећа и уређен простор. Цвеће је положено и на месту погибије народног хероја Ратка Јовића - Душка из Горњег Адровца по коме је једна омладинска радна бригада носила име, а потом и на спомен плочама у дворишту Основне школе „Аца Синадиновић“ у Лоћики и на железничкој станици у Житковцу.

Тачно у подне у присуству великог број бивших учесника омладинских радних акција у сали општине Алексинац организована је свечана и радна седница Скупштине, којој су присуствовали и гости из Ниша, Сомбора и представници организације СРВС, бораца и добровољних давалаца крви. Евоциране су успомене са акција у Кочевју у Словенији, Загребу, Мариову у Македонији, Ибар-Лепенац на Косову и Метохији, Морави, Делиблату, Власини, Београду, Пештеру, Котору у Црној Гори и на Копаонику после земљотреса и на ОРА „Алексинац 1986“.

За ову прилику организована је документарна изложба фотографија, докумената, признања и плакета са радних акција, а учесницима и гостима подељен је и традиционални акцијашки билтен. Председник Клуба вишеструки акцијаш и ударник, Срђан Илић поднео је Финансијски и Извештај раду, а онда и Програм рада за ову годину у којој централно место заузимају акције уређења терена на Градишту изнад Врћеновице и организовање Еко-кампа у Липовцу, поред већ традиционалне бриге о уређењу спомен обележја и локалитета на простору општине Алексинац.

Клуб бригадира „О*РУК генерација“ Алексинац са поносом истиче награду СОРАС-а Србије –Плакету за неговање традиција добровољног омладинског рада коју је заслужило само три удружења у целој Србији.

У радном делу реализоване су и изборне активности и за новог председника једногласно је изабран Душко Тодоровић из Горњег Љубеша, некадашњи први човек омладине Србије, Срђан Илић је заменик председника, док су Радица Пешић, Јадранка Стојановић, Тома Марковић, Микица Бабић, Томислав Трајковић, Раша Станковић,Миле Цветановић и Зоран Станковић чланови Управног и Надзорног одбора једног од најорганизоавнијих удружења општине Алексинац.

Истакнута је и сарадња са клубовима акцијаша из Крушевца, Ниша, Смедерева, Лесковца, Пирота, Београда, Сомбора и Врања. Свечаност је зачинио стиховима Бранка Ћопића акцијаш и драмски уметник Томислав Марковић из Лужана, некадашњи командант омладинске радне бригаде „13.мај“ из Ниша.

На омладинским радним акцијама исковале су се људине!


# Драган Јовановић Лера ОРА Чукуровац Срђан Илић Радна акција Душко Тодоровић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима