Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

„Нишекспрес“ враћа цене на ниво пре 1.септембра

rss

07.11.2019. Вечерње новости

Предузеће “Нишекспрес”, које једино обавља путнички превоз у Сврљигу, Алексинцу, Дољевцу, Ражњу и Гаџином Хану, после писања „Новости“ да користи свој монополистички положај снизиће цену карата за ученике и раднике за 30 посто. Старе-нове цене карата важиле су до 1.септембра а онда их је овај превозник повећао у два наврата па је тако месечна карта од Гаџиног Хана до Ниша чак 8 хиљада динара а удаљеност је само 15 километара.

Фото: архива

На овај компромис „Нишекспрес“ је пристао на састанку у Нишавском управном округу где су присуствовали представници наведених локаних самоуправа. Међутим, снижење је орочено до краја јануара наредне године до када је локалним властима дат рок да пронађу начин да субвенционишу превоз.

- Тренутно је цена месечне радничке карте од 6 до 7.000 динара. Можда са аспекта тржишне економије та цена јесте оправдана и реална, али је стандард грађана такав да је то њима превише скупо. Локална самоуправа има обавезу да обезбеди превоз за децу из основне школе и месечно за то издвајамо милион и 200.000 динара, а за социјалне случајева 400.000 за месец дана. Из малих буџета је немогуће издвојити субвенције за превоз, наводи је Сања Стајић, председница општине Мерошина.

Новица Тасић, заменик генералног директора „Нишекспреса“ наводи да јавни превоз није само цена.

- Висину цене одређује и број путника. Да би нека линија била рентабилна мора да имамо и одређени број путника“, појаснио је Тасић.

Према речима начелнице Драгане Сотировски компромисно решење је могуће.


# Ниш експрес превоз
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима