Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Није више вашар као некада!

rss

17.08.2014. Текст и фото: Томислав Брзаковић

У Тешици, у алексиначкој општини, на св. Петку - Трнову, одржан још један овогодишњи вашар.

Није више вашар као некада!

Некада су вашари трајали по три дана. Трећи дан био је за склапање нових познанстава. А сада?

Тешица као највеће насеље у алексиначком Поморављу је једина у Србији у којој се, поред пијаце, сваке недеље (петком), одржавају и три вашара. То су: Видовдан (28.6.), св. Петка - Трнова (8.8.) и Краљичин дан (8.9.). Видовдан је прошао, а ових дана верници су прославили св.Петку  -Трнову, а у Тешици је одржан вашар. Иако је овогодишњи вашар, био истог дана када и пијаца, то се није одразило на већу посећеност од уобичајене-петком.

То само по себи говори да вашари више нису као некада. До пре четрдесетак година, на вашаришту површине 20.000 квадратних метара, тражило се место више под шатрама. Вашари су трајали по три дана. На њима је било свега - од игле до локомотиве.

Прва два дана куповала се и продавала крупна и ситна стока. Трећи дан био је намењен младима, који су склапали нова познанства, заљубљивали се, а и провадаџије су имале пуне руке посла уговарајући прошевине и свадбе. Било је десетак кафана под вејницима, у свакој је трештала блех музика (трубачи), те рингишпила, зида смрти, смешних огледала, малих покретних циркуса, покретних зоо вртова са мајмунима, змијама, буљинама и да не набрајамо даље. Сви су они овде добро пролазили, јер се овде знало да сјати и по две три хиљаде људи.

Данас је то друга прича. Због свеукупне ситуације и сиромаштва које притиска наш народ, на овом вашару крупне стоке није било ни за лек. Нешто мало било је од ситне стоке, прасића, јарића, по неко јагње, свиња или коза. Једино је била нешто боље опскрбљена зелена пијаца. као и бувљак који је по обичају увек пун.

Тако је било на  Видовданском, тако и на овом вашару, до подне и разлаз. Како ће бити на последњем (8.9.), видећемо.


# Тешица вашар Чувари Турије стока
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима