Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Тешици одржан, први овогодишњи, вашар „Видовдан“

rss

03.07.2016. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Некада је вашар трајао по три дана, а сада као обична пијаца. Матропази остали кратких рукава, јер није било стоке ни за лек. Био је један дечји рингишпил, али само неколико детета.

У Тешици одржан први овогодишњи вашар

Некада је Видовдански вашар у Тешици, једном од највећих насеља у алексиначком Поморављу, трајао по три дана. На вашаришту се знало да окупи више од хиљаду, житеља из насеља у окружењу па и оних удаљенијих. Није могла игла да падне на земљу, толико је било света.

На сточном делу вашара, било је стоке свих врста на претек. Купци су могли да бирају, чак и да се „ценкају“ приликом куповине (краве, јунице, телад, волове или коње) да не говоримо о осталим врстама стоке. Матрпази су задовољно трљали руке, јер што купе данас, сутра препродају за веће паре. Једном речју били су задовољни и купци и продавци.

Имало је по неколико кафана под шаторима или вејницима. Музика је уз певаљке, трештала нон-стоп, а на ражњу су се вртели јагањци, јарићи и прасићи. Народски речено, било је свега од „игле до локомотиве“ и за свачији џеп. Било је по два три рингишпила, зида смрти, покретних зоо вртова, смешна огледала и дртугих занимација.

У ред се чекало да би људи одали одушка свом задовољству. Без „чичино“ ни један вашар није могао да прође. Много људи је своје задовољство на „чичино“ скупо платило, остајући без пребијене паре од пазара. И да не набрајамо шта је све имало на вашарима некада.

Овогодишњи вашар “Видовдан“, први у овом делу земље, који је одржан у Тешици, личио је на обичан пијачан дан, који се сваког петка овде одржава. Од некадашњег вашара није остало ни „В“. Нико није нудио ни крупну ни ситну стоку, па су матропази остали кратких рукава. Веровали или не, на делу где се продаје стока, било је само једно магаре и један коњ, па и више посматрача него купаца.

За разлику од предходне године, сада је био и један дечји рингишпил, али само неколико детета.

Зелена пијаца била је ту и тамо прилично снабдевена. Као увек и сада „бувљак“ је био најпосећенији. И кафана „Калинац“ на самом вашару, смештена у монтажној бараци, била је полупразна.

Да ли ће се нешто променити на следећем вашару осмог августа, када је „Света Петка - Трнова“, или осмог септембра „Краљичин дан“, видећемо.


# Тешица вашар Видовдан стока Света Петка препродавци
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима