Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nije više vašar kao nekada!

rss

17.08.2014. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

U Tešici, u aleksinačkoj opštini, na sv. Petku - Trnovu, održan još jedan ovogodišnji vašar.

Nije više vašar kao nekada!

Nekada su vašari trajali po tri dana. Treći dan bio je za sklapanje novih poznanstava. A sada?

Tešica kao najveće naselje u aleksinačkom Pomoravlju je jedina u Srbiji u kojoj se, pored pijace, svake nedelje (petkom), održavaju i tri vašara. To su: Vidovdan (28.6.), sv. Petka - Trnova (8.8.) i Kraljičin dan (8.9.). Vidovdan je prošao, a ovih dana vernici su proslavili sv.Petku  -Trnovu, a u Tešici je održan vašar. Iako je ovogodišnji vašar, bio istog dana kada i pijaca, to se nije odrazilo na veću posećenost od uobičajene-petkom.

To samo po sebi govori da vašari više nisu kao nekada. Do pre četrdesetak godina, na vašarištu površine 20.000 kvadratnih metara, tražilo se mesto više pod šatrama. Vašari su trajali po tri dana. Na njima je bilo svega - od igle do lokomotive.

Prva dva dana kupovala se i prodavala krupna i sitna stoka. Treći dan bio je namenjen mladima, koji su sklapali nova poznanstva, zaljubljivali se, a i provadadžije su imale pune ruke posla ugovarajući proševine i svadbe. Bilo je desetak kafana pod vejnicima, u svakoj je treštala bleh muzika (trubači), te ringišpila, zida smrti, smešnih ogledala, malih pokretnih cirkusa, pokretnih zoo vrtova sa majmunima, zmijama, buljinama i da ne nabrajamo dalje. Svi su oni ovde dobro prolazili, jer se ovde znalo da sjati i po dve tri hiljade ljudi.

Danas je to druga priča. Zbog sveukupne situacije i siromaštva koje pritiska naš narod, na ovom vašaru krupne stoke nije bilo ni za lek. Nešto malo bilo je od sitne stoke, prasića, jarića, po neko jagnje, svinja ili koza. Jedino je bila nešto bolje opskrbljena zelena pijaca. kao i buvljak koji je po običaju uvek pun.

Tako je bilo na  Vidovdanskom, tako i na ovom vašaru, do podne i razlaz. Kako će biti na poslednjem (8.9.), videćemo.

Komentara: 0


# Tešica vašar Čuvari Turije stoka
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima