Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Овогодишњи вашар-панађур „Видовдан“, први у региону, одржан у Тешици

rss

02.07.2018. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Уместо три дана вашар до подне. Нема кафане под вејницима. Нема трубача, свирача и певача. Пијаца без крупне и ситне стоке. Зелена пијаца и бувљак полупразни. У Тешици једној од највећих насеља у алексиначком Поморављу, сваке године одржава се по три вашара-панађура. Први и некада највећи не у околини, већ и Региону, па можда и шире је „Видовдан“, 28. јуна. Други је “Света Петка-Трнова“, 8.августа и трећи „Краљичин дан“ 8. септембра.

Овогодишњи вашар-панађур „Видовдан“, први у региону, одржан у Тешици

Међутим, од свих досадашњих вашара за „Видовдан“, овогодишњи ни из близа није подсећао на вашар. Буквално личио је на обичну пијацу, која се сваког петка одржава у Тешици. Вашар без рингишпила, зида смрти, смешних огледала, без кафана под вејницима, трубача и певача није вашар. На сточној пијаци није било ни једно грло крупне и ситне стоке, осим две три козе, неколико јарића и јагањади. Вашар је више личио на пијацу аутомобила јер је њих било највише. Једино је зелена пијаца била прилично опскрбљена повртарским производима и бувљак. Али и једни и други нису се овајдили, због слабе посећености. Колико мало људи је било говори и податак да је једина кафана “Калинац“ која ради на вашаришту, била готово полупразна. Да је као некада било крупне и ситне стоке на претек, после сваке продаје и куповине, по обичају док се погађају, дланови пљуште код утврђивања купопродајне цене. Када падне договор купац и продавац се рукују, изљубе, пожеле један другом срећу да потроше паре и да имају вајду од куповине, па се то све залије у кафани уз добру музику. Али то је само прошлост које се многи са сетом у души сећају тог времена. Међу њима је и ваш извештач, који је зашао у девету деценију живота, али се још увек није одрекао пера. Још увек прати и бележи догађаје у окружењу и своје читаоце, обавештава готово до танчина.

И уместо да вашар-панађур траје као некада три дана, овогодишњи је био само до подне. Већ по подне није било живе душе на вашаришту, па случајни пролазници нису могли ни да претпоставе да је у Тешици, био некада на далеко познат видовдански вашар.

ВАШАР НЕКАДА

Пошто је „Видовдан“, значајан историјски дан за Србију, у Тешици, једној од највећих насеља алексиначког Поморавља, сваке године се одржава вашар. Тешичани и сви житељи насеља у окружењу, живели су за тај дан. То је први вашар од почетка године не само у Поморављу, већ региону па и шире. По својој конфигурацији, Тешица се налази на таквом месту, да према њој гравитира више од тридесет села, са све четири стране света. Сви су са нестрпљењем очекивали тај дан. А како и не би када је вашар трајао пуна три дана и четврти до подне. Одржавао се на „оризишту“, по предању ту је за време Турака, сађен ориз-пиринач. Припреме за овај вашар трајале су по неколико дана унапред. Ваљало је саградити вејнике од трске за неколико кафана, јер су долазили кафеџије и са стране. Монтирати велике и мале рингишпиле, зид смрти, смешна огледала, зоовртове и друге занимације за муштерије.

На простору од око 20 хиљада квадратних метара, знало је да се сјати толико народа, да нема где игла да падне. На улазу у вашариште, људи су се од гужве једва мимоилазили. Сада уместо гужве од људи и стоке, види се по неко путничко возило које улази и излази без проблема. Прва два дана вашара куповала се и продавала крупна и ситна стока, које је било на претек (краве, волови, телад, коњи, ждребићи. овце, јагњад, свиње и прасићи). Било је свега и свачега за свачији укус, народски речено „од игле до локомотиве“. Ни један вашар није могао да прође без „чичино“ (рулет), који је ојадио многе људе. Они који су хтели да окушају срећу углавом су кући одлазили празних џепова. А шта су тамо доживљавали то само бог зна.

У кафанама је нон-стоп трештала блек музика-трубачи, свирачи, певаљке и певачи. Пиво се точило у криглама из буради, а шприцери правили сода-водом, коју је у то време производио познати содаџија из Тешице Влада Станковић. Уместо пива и шприцера ,млади су ужуивали у клакерима - флашицама са стакленцем, који су стајали у бурадима са ледом у слами. На ражњевима се вртели прасићи, јагњићи, јарићи а богами и по неко теле. Наравно да су специјалитети са роштиља (пљескавице, кременадле, ражњићи, ћевапи и други) били незаобилазни.

ДАН МЛАДИХ

Трећи дан вашара за „Видовдан“, био је за младе. Долазило је по неколико стотина, момака и девојака, са свих страна из окружења. Склапала су се нова познанства, дружења, било је и заљубљивања, па су провадаџије имале пуне руке посла. Поред разних ђаконија за децу и младе било је и освежавајућих напитака. Поред клакера које је продавао чика Влада, содаџија из Тешице, било је и по неколико продаваца сладоледа. Од свих најбољи је био сладолед који је продавао чика Раде из Житковца. Млади су у ред стајали да би купили сладолед и покажу се пред девојкама какви су каваљери. Тако је то трајало до  почетка индустријализације наше земље. Млади су одлазили у град, на школовање, изучавање заната, запошљавали се и женили, удавали, градили куће, добијали станове а село запостављали. Више им није био интересантан вашар или нека друга светковина на селу. То је и основни разлог што су вашари из године у годину све мање и мање посећени. Нема више тих момака и девојака. Народ се проредио јер нам је наталитет у великом опадању. Сеоска домаћинства више нису у могућности да чувају стоку за продају, него по неко свињче или говече за своју душу. А и такви по селима, могу се на прсте избројати.

Рекао сам да је раније било рингишпила за одрасле и децу, зида смрти, смешних огледала, зоовртова и друге занимације. У ред се чекало за све. Свакако да их је највише било за рингишпил, да мало лете кроз ваздух. Посебно се дуго чекало у ред за зид смрти. И млади и стари, тискали су се да виде вратоломије, од којих вам се коса диже на глави, које на моторима изводе само храбри људи. Лане је био један дечји рингишпил али ове не, па су се оно мало деце што је било, вратили кућама разочарани. Додуше неки се вајкају да је посета била слаба због кише, а и Видовдан се пао у четвртак 28. јуна а сутра дан 29. јуна је петак редован пијачан дан.


# Тешица аутомобил вашар Видовдан Томислав Брзаковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима